Dokument popisuje vnitřní praktiky sekty, která je známá svými ambasadory mezi celebritami

Scientologická církev bojuje s HBO

30. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Společnost HBO natočila dokument o praktikách a vnitřních vztazích tzv. Scientologické církve, známé především díky celebritám mezi "věřícími", jako jsou herci John Travolta nebo Tom Cruise. V USA film vidělo více bez 5,5 milionů diváků, kritika se k němu vyjadřuje velmi pochvalně, na festivalu Sundance diváci tleskali ve stoje. Církev nyní bojuje proti vysílání filmu v UK, očerňuje tvůrce filmu a dokonce si kvůli tomu platí kampaň na Twitteru.

Film producenta Alexe Gibneyho popisuje historii církve od dob, kdy ji ovládal její zakladatel L Ron Hubbard, přes okamžik, kdy vládu po smrti zakladatele v roce 1986 převzal "papež" David Miscavige až dodnes. Zatímco Hubbarda film vykresluje jako původního autora špatné scifi literatury, který přesedlal na vůdce stejně špatné vesmírné církve, v jeho nástupci kamera dokumentu odhaluje násilnického psychopata, o němž někdejší členové církve svědčí jako o člověku, který fyzicky a psychicky týrá své podřízené.

Celá sekta je odhalena jako miliardová korporace, uvnitř které dochází k fyzickému a psychickému zneužívání, skrývající se pod označením "církev", jejíž čest chrání hollywoodští oblíbenci. John Sweeney, autor článku v deníku Guardian, jenž je zároveň autorem knihy o scientologické sektě The Church of Fear (Církev strachu), přirovnává vymývání mozků, k němuž dochází při rituálech scientologů, k praxi uctívání v Severní Korei. Jak však dodává, Korejce lze chápat, hrozí jim gulag. Na druhou stranu, i scientologové mají vlastní kázeňské zařízení pro neposlušné členy, princip trestu je podobný: ponižující úkoly, život v omezených podmínkách. Zařízení má skutečně pikantní název: Rehabilitation Project Force (Projekt na vynucování rehabilitace).

V USA se dokument dostal do distribuce, bohatá sekta se nicméně snaží omezit jeho další šíření. Právníci, které najala, se snaží zabránit vysílání ve Velké Británii na základě zákona o nactiutrhání a difamaci. Zákon ale nevstoupil v platnost v Severním Irsku a tam by se tedy vysílat mohl.

Scientologové vedou proti filmu mediální kampaň. Producenta označují za obchodníka se lží, svědky ve filmu za členy, kteří byli sami vyloučeni, protože se dopouštěli násilí. Scientologové si dokonce platí příspěvky na Twitteru. Právě tam vzbudil film velkou odezvu.

Podrobnosti v angličtině ZDE a ZDE

0
Vytisknout
10807

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2015