V Británii se v sobotu konaly protikonzervativní demonstrace

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Demonstranti se střetli v centrálním Londýně s policií. Zpěvačka Charlotte Churchová se účastnila demonstrace v Cardiffu proti drastickým škrtům, které připravují konzervativci

Méně než 48 hodin po volebním vítězství konzervativců uspořádali aktivisté protestující proti plánovaným dalším drastickým vládním škrtům demonstrace po celé Británii.

Stovky osob se účastnily demonstrací ve Walesu a v centrálním Londýně. Asi 200 lidí se střetlo s policií před Downing Street. Na policisty házeli zelené kouřové bomby a rajčatový kečup. Pět osob bylo zatčeno a Metropolitní policie uvedla, že čtyři policisté a jeden další člen policejního personálu byli zraněni.

Zpěvačka Charlotte Churchová se účastnila pokojnějšího protestu ve velšském městě Cardiffu, kde obvinila konzervativce, že "ruší" britské státní zdravotnictví.

Aktivisté využili Twitteru a dalších sociálních sítí k organizaci sobotních demonstrací. Policie uzavřela Whitehall v centru Londýna na několik hodin ve snaze zvládnout demonstranty.

Mluvčí Metropolitní policie uvedl, že policie vyšetřuje tvrzení, že někteří demonstranti nasprejovali na pomník ženám z druhé světové války protikonzervativní slogan FUCK TORY SCUM (AŤ JDOU KONZERVATIVNÍ SVINĚ DO PRDELE!)

Policie tvrdila, že se protestů účastnilo asi 100 osob, avšak aktivisté hovoří o několika tisících demonstrantů.

Shelly Asquith, předsedkyně studentského svazu University of the Arts, zveřejnila na webu videozáznamy toho, co bylo podle ní policejní násilí páchané na demonstrantech. Zveřejnila zprávy: "Tisíce lidí demonstruje ve Westminsteru a skandují: "Konzervativci ven!" a "75 procent nehlasovalo pro konzervativce".

Asquith a další účastníci demonstrace si stěžovali, že policie uzavřela jednu část demonstrantů mezi neprodyšný policejní kordon (praxe známá jako "kettling", uzavření do konvice) a donutila je zůstat na místě, dokud si je policisté všechny nezaregistrovali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7644

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2015