Tsipras čelí revoltě svých radikálů i nátlaku mezinárodních věřitelů

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Zoufalé úsilí udržet Řecko solventní a v eurozóně v sobotu večer zintenzivnělo. V protiškrtové vládě Alexise Tsiprase vzniká krize. Tsipras se zoufale snaží zajistit solventnost zadluženého Řecka, avšak zároveň na Tsiprase vyvíjejí nátlak také radikálové v jeho straně Syriza. Tsipras je nyní pod tlakem rozzuřených věřitelů z Evropské unie i rozzuřených radikálů v Řecku.

Řecká vláda má splatit v úterý Mezinárodnímu měnovému fondu 750 milionů euro, avšak nemá k dispozici skoro vůbec žádné finanční prostředky. Buď Tsipras zradí vlastní ideologii ve snaze oddálit bankrot Řecka a zradí volební přísliby, které ho dostaly k moci, anebo vstoupí do nezmapovaných vod odchodu Řecka z Evropské unie. Mělo by to nedozírné globální následky.

Obě strany se hašteří ohledně prosazování dalších škrtů a mezitím se dostala řecká ekonomika do stavu kolapsu. Snahy přesvědčit Evropskou centrální banku, aby zrušila omezení na poskytování likvidity řeckým bankým, jsou neúspěšné. Řecku se ani nepodařilo získat žádnou zahraniční podporu. Řecká vláda si odradila potenciální stoupence svou nepřátelskou vyjednávací strategií a svatouškovským postojem.

Tsipras konstatuje, že uspořádá referendum, pokud jeho vládní koalice bude nucena podepsat dohodu, která protiřečí jeho velebnímu mandátu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7258

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2015