Měsíc před plánovanou návštěvou prezidenta Si Tin-pchinga ve Washingtonu, v době sporu ohledně čínského podnikatele uprchlého do USA kvůli obviněním z korupce

USA varují Čínu kvůli skrytým agentům nutícím hledané Číňany k návratu

17. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa poslal Pekingu varování kvůli přítomnosti čínských agentů operujících inkognito na americkém území. Ti údajně nutí expatriované prominentní Číňany, z nichž někteří doma čelí obviněním z korupce, k návratu. S odkazem na zdroje z americké vlády to uvedl deník NY Times.

Varování ze strany USA bylo čínské straně doručeno před několika týdny a požaduje zastavení těchto aktivit. Ve Washingtonu se zvyšuje nevole vůči zastrašujícím taktikám, které údajně tito agenti používají.

Podle NY Times lze předpokládat, že tyto tenze zkomplikují státní návštěvu čínského prezidenta Si Tin-pchinga ve Washingtonu, naplánovanou na příští měsíc.

Více informací v angličtině ZDE

Nedávno deník NY Times přinesl informaci o bohatém podnikateli Ling Wan-čengovi, který má vazby na čínské politické kruhy a který je v Číně podezřelý z korupce. Podnikatel se nachází na území USA a ty ho zatím odmítly vydat.

Více informací ZDE

0
Vytisknout
6131

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2015