"Jsme si jisti, že bráníme v přístupu do Evropy těm správným lidem?"

17. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

"Dojemná reportáž z křehkého domu bohoslužeb v 'Džungli'"

Zatímco mnozí Češi dále pokračují v šíření fanatické nenávisti vůči uprchlíkům, je pozoruhodné zaznamenat, že i britský konzervativní deník Daily Telegraph publikoval v pondělí dvě s uprchlíky silně sympatizující recenze v souvislosti s náboženským pořadem Songs of Praise, který v neděli vysílala z provizorního kostela v uprchlickém táboře v Calais televize BBC. Posuďte sami:

Základní křesťanské hodnoty empatie a slitování zářily ostře, když televizní pořad Songs of Praise navštívil ty, kdož prchají před chudobou a pronásledováním a žijí dnes v jednom z uprchlických táborů v Calais. V provizorním kostele, vyrobeném ze dřeva a voskovaného plátna uprostřed obrovské sítě dočasných příbytků, jimž se říká "Džungle", se připojila moderátorka Sally Magnusson k uprchlíkům a dalším lidem v rámci bohoslužby.

BBC umožnila obyvatelům "Džungle", aby vyprávěli své příběhy poctivým způsobem, bez senzacechtivosti. Jeden imigrant hovořil o tom, že se pokouší každý den dostat se do Británie tím, že se schovává pod vlak Eurostar (nejméně devět lidí při snaze takto se dostat do Británie už zahynulo). Jemně hovořící mladý muž, který doprovázel Magnussonovou táborem "Džungle" jako průvodce, vysvětlil dilema uprchlíků takto: "Není to správné snažit se dostat do Británie ilegálně, OK. Ale jestli to není správné, co máme dělat?"

Magnussonová se nepokoušela bagatelizovat vážnou situaci těch, kteří uvázli ve špinavém shluku stanů v "Džungli". I když etiopští a eritrejští křesťané, kteří postavili svou křehkou bohoslužebnu, nacházejí sílu ve své víře, bylo zjevné, že víra má své limity. Kromě toho bylo šokující vidět tam uvízlých tolik dětí, které sní o lepší budoucnosti, jež se však možná nikdy neuskuteční.

Tato reportáž z Francie si dávala velký pozor na to, aby nikoho neposuzovala, i když nepřímo obsahovala kritiku každého, kdo jen tak pokrčí rameny nad imigrantským problém. Byla to opravdu dojemná reportáž a pokud mám nějakou kritiku, jen to, že tomuto tématu nebyl pořad Songs of Praise věnován celý, píše v pondělním deníku Daily Telegraph Ed Power.

Charles Moore, bývalý šéfredaktor tohoto konzervativního deníku, napsal:

Člověk se snaží vidět dobro v každém, ale co je to za lidi, kteří měli námitky proti reportáži televize BBC z uprchlického tábora v Calais, která se vysílala v pořadu Songs of Praise včera večer? Je to pozoruhodně odporný názor. V táboře žije mnoho křesťanů, často prchajících před pronásledováním. Chválí Ježíše Krista vášnivěji než většina Britů a potřebují více křesťanského milosrdenství. "Jak budeme zpívat píseň Pána v cizí zemi?" ptá se žalm. Jenom s velkými potížemi, pokud na to budou mít vliv Nigel Farage, bulvární deník The Sun a někteří nájemní poslanci Konzervativní strany. Jsem proti neomezené imigraci stejně jako jiní lidé, jsme si ale jisti, že bráníme vstupu do země těm správným lidem? Během této letní sezóny spousta Britů zvrací a smilní v Magalufu na Majorce, zatímco na řeckém ostrově Kos sedí uprchlíci z Afriky v důstojné chudobě. Co takhle kdybychom odebrali britské pasy těm prvním a dali je těm druhým?

0
Vytisknout
6612

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2015