13 milionů dětí na Blízkém východě nemá přístup ke vzdělání

4. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Více než třináct milionů dětí nemá kvůli konfliktům na Blízkém východě přístup ke vzdělání, oznámila OSN. Ta varuje, že "generační naděje" mohou být zmarněny, pokud se nepodaří zajistit návrat do škol.

Zpráva se týká dopadu konfliktů v šesti zemích na vzdělání. Fond UNICEF konstatuje, že uzavřeno muselo být více než 8 850 škol.

V některých případech probíhá výuka v krytech během ostřelování a některé děti musejí po cestě do školy opakovaně překročit frontovou linii.

Jen za loňský rok UNICEF zaznamenala v Sýrii, Iráku, Libyi, na palestinských územích, v Súdánu a Jemenu 214 útoků na školy. V Sýrii byla od roku 2011 uzavřena čtvrtina škol, až dva miliony dětí nemají přístup ke vzdělání a další půlmilion je ohrožen. 52 000 učitelů opustilo svá místa a i ti kdo působí v uprchlických táborech mají problém pokračovat ve výuce.

K jednomu z nejhorších útoků na školu došlo v Jemenu, kde v Amránu 13 zaměstnanců a 4 děti zahynulo při útoku na sborovnu.

"Zabíjení, únosy a svévolné věznění studentů, učitelů a pedagogického personálu se staly běžnými," říká zpráva.

Od zahájení saúdské intervence v březnu byly uzavřeny stovky základních i středních škol v Jemenu. Podle obyvatel bylo několik školních budov zabaveno znepřátelenými frakcemi a jsou využívány jako kasárna nebo nouzová přístřeší pro uprchlíky.

"(Proíránští) Húsiové změnili některé školy v kasárna, čímž upřeli studentům druhé pololetí školního roku," uvedl pro AFP učitel Abdal Hakím působící v hlavním městě Sanáa. Podle ředitele školy tamtéž Raba Hasana jsou ve školách rozmístěny "tanky a protiletadlová děla".

V Gaze, kde po padesátidenní válce mezi Hamasem a Izraelem zůstalo asi 2 000 mrtvých Palestinců a 73 Izraelců, bylo podle OSN poškozeno nejméně 281 škol a 8 z nich "zcela zničeno". (Také zde je doloženo např. vyšetřováním Amnesty International, že školy byly využívány k rozmístění výzbroje Hamasu ZDE, takže nejen Izrael, ale také jeho protivník se v rámci svých možností dopustil válečných zločinů - KD.)

Násilí v Iráku má vážný dopad na vzdělání nejméně 950 000 dětí. Na 1 200 škol bylo přeměněno v nouzové ubytovny, kde se někdy tísní až devět rodin v jediné místnosti a vařit musejí na dvoře.

V Libyi se zhruba polovina dětí vysídlených rodičů nemůže vzdělávat. Ve druhém největším městě Benghází funguje pouze 65 z 239 škol.

V Súdánu lidé vysídlení z provincií Dárfúr a Jižní Kordofán znamenají nezvladatelnou zátěž pro školní infrastrukturu.

OSN volá po zlepšení neformálních vzdělávacích služeb a po tom, aby dárcovské země prioritizovaly vzdělání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5476

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015