Takový milý člověk, ten Asad...

ČT v roli užitečného idiota

3. 12. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Velká událost se stala. Syrský diktátor Bašár Asad dal ČT interview. Titulky v českých médiích od té doby v podstatě papouškují slova člověka, který se podle hodnověrných důkazů neštítí shazovat barelové bomby na civilní obyvatelstvo v oblastech, které jeho armáda nemá pod kontrolou. A reportér, ohromený tím, že se mohl setkat s despotou, míní, že je to takový milý, zakřiknutý člověk. Zakřiknutý člověk použil veřejnoprávní televizi jedné malé evropské země k tomu, aby formou slabikářové propagandy poslal zprávu na západ i domů. To je snad zlý sen. ČT nikdy nebude BBC, copak se ale musí chovat tak třeskutě provinčně?

Je to k nevíře. ČT se snaží vytvářet si selfpromo "světového" média, ale stačí málo, aby se ukázalo, že instituce s rozpočtem v miliardách korun je na tom podobně jako studentské noviny vydávané s nulovým rozpočtem na koleně středoškolského geeka. 

Rozhovor se syrským prezidentem Bašárem Asadem je odstrašující případová studie.  ČT se na webu chlubí exkluzivitou rozhovoru s člověkem, jenž velí armádě, která podle Human Rights Watch vědomě shazuje na civilní obyvatelstvo tzv. barelové bomby z vrtulníků. Tento typ zbraně je obvzlášť zákeřný: nelze kontrolovat dopad, nelze kontrolovat důsledky výbuchu. Jsou to zdokumentované, jednoznačně teroristické akty, kterých se Asadova armáda dopouští, a jsou podle všeho nevážnější příčinou uprchlické krize.

Během rozhovoru o tomto aktu násilí vůči civilnímu obyvatelstvu v Sýrii nepadne slovo. Stejně tak nepadne slovo o zájmech Ruska, které má v Sýrii své vojenské základny. Stejně tak nepadlo slovo o roli Íránu v podpoře zachování Asadovy vlády nad Sýrií. Kromě několika nesmělých pokusů očividně ohromeného reportéra šlo v podstatě o nepřetržitou propagandu ve smyslu "všichni mí odpůrci jsou teroristé", "za všechno mohou USA, Francie, Velká Británie, Saúdská Arábie a Katar", "západní média šíři propagandu", "jde mi o zájem obyvatelstva této země" a "mám podporu syrského lidu". 

Jednoduchá klišé jako ze slabikáře, vyprávěné s dojemným výrazem ve tváři, stačily k tomu, aby reportér ČT následně diagnostikoval Asada jako "zakřiknutého a milého člověka", který asi nemůže být tím vrahem, za nějž je západními médii vydáván. Ano, i o Hitlerovi lidé, kteří ho osobně poznali, tvrdili, že je to nesmírně pozorný gentleman s vřelým vztahem k dětem a zvířatům...

Obávám se, že ČT splnila roli užitečného idiota. Pomohla Bašáru Asadovi nejen v tom, sdělit cosi obskurní evropské televizi a dostat tak své poselství na západ, ale poslat také poselství dovnitř o tom, že západ vůči němu zdaleka nesdílí jednotný postoj. Obojí se mu povedlo a ČT nad tím ještě jásá nad tím, jak velkého uznání se jí dostalo.

Výmluvný je článek BBC, který shrnuje Asadovy výroky z tohoto interview, mimo jiné o tom, že zatímco ruská intervence v Sýrii pomáhá zastavit postup Islámského státu, intervence USA a spojenců nikoliv. Přiložená mapa ukazuje, že jen minimum ruských útoků provedených od konce září do 19. listopadu mířilo na postavení Dáiš, drtivá většina z nich se soustředí na oblast na jihozápad od Aleppa a na východ Lakitii, kde má Rusko svou základnu

0
Vytisknout
14554

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2015