Mezinárodní organizace pro migraci:

MusÍ vzniknout bezpečný proces přijímání uprchlíků z válek a ze zemí útlaku

22. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci Leonard Doyle: V porovnání s předchozími lety došlo k čtyřnásobnému zvýšení počtu uprchlíků a je to důsledkem problémů, jimiž čelíme v celé řadě zemí, od Afghánistánu až po celý ten oblouk od Sýrie až přes celou severní Afriku. Je lehké hovořit o vojenských řešeních, ale realita pro lidi, nevinné lidi, je hodně krutá, a důsledky toho vidíme v Evropě.

Reportér BBC: Kolik lidí přišlo o život?

Leonard Doyle: Zaznamenali jsme asi o 400 více mrtvých než loni. Spočítali jsme 3692 mrtvých. Lidé umírají za strašlivých okolností. A hlavně umírají děti. Když se 19. prosince utopilo 62 uprchlíků u řeckého ostrova Chias, mezi obětmi byli dva iráčtí chlapci. Šest z patnácti mrtvol vyplavených na řeckých ostrovech tento měsíc byla nemluvňata nebo děti. Jsou to opravdu nevinné oběti těchto válek.

Reportér: Šéf vaší organizace William Lacey Swing říká, že nestačí počítat ta čísla, ale co myslíte, že by se mělo dělat?

Leonard Doyle: Je zjevné, že uprchlíkům je nutno poskytnout ochranu a přístřeší. Ale víc než to. Lidé, kteří nespadají do té právní kategorie také potřebují ochranu. Mnoho lidí se nyní vydává na cestu v důsledku globálníh oteplování. Netýká se jich Konvence o uprchlících. Děti bez doporovodu rodičů přicházejí o život utopením, jak jsme viděli. Těhotné ženy. Potřebujeme zintenzivnit humanitární součást toho, co děláme. Je velmi důležité, aby Evropa měla bezpečné hranice, to nikdo nezpochybňuje. Potřebujeme také bezpečnou migraci. Potřebujeme bezpečný proces, aby lidé, kteří prchají před válkou, měli bezpečné místo, kam mohou jít.

Reportér: Jak by se to mělo spravovat a řídit?

Leonard Doyle: Na jedné straně je nutné investovat rozsáhlým způsobem do ochrany hranic a zjistit, kdo jsou ti lidé, kteří opravdu potřebují pomoc. Toho jsme nebyli zrovna svědky. Jsme svědky toho, že uprchlíci a migranti prostě přicházejí spontánně. To samozřejmě vyvolává poplach a znepokojení, když existuje terorismus. Kdo je mezi těmi migranty. Kdo přišel ze Sýrie. Takže když to řádně nespravujete, když nespravujete řádně hranici, vznikne v systému panika a politická nestabilita, jak to vidíme všude. Lidé začnou hlasovat pro extremní pravici.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 16.45) ZDE

0
Vytisknout
5930

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015