HRW: Rusko a Sýrie používají zakázané kazetové bomby

22. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Potácí se v troskách, avšak tento právník přežil letecký úder, z něhož jsou zde obviňováni Rusové. Právník, který měl na sobě pořád ještě soudní talár, když na budovu soudu neděli spadly bomby. Šest leteckých úderů proti centru syrského města Idlib, které usmrtily asi sedmdesát lidí a zranily dalších 150. Právě v situaci, kdy si Syřané mysleli, že se tato válka po pěti letech svého trvání nemůže už nijak zhoršit. A tak se zhoršila.



A pro ty z nás, kteří se na to díváme, to neztratilo šokující sílu. Chlapec jménem Ali uvízl v troskách až po krk. "To jsem já," Abdul Halid, říká jeho zachránce. "Jsme nyní přátelé. Neboj se."

A nakonec teenagera z trosek vytáhnou. Malý zázrak v zemi, kde podle zpráv zahynuly stovky civilistů od doby, kdy zemi začala před 11 týdny bombardovat ruská letadla.

Toto město neovládá takzvaný Islámský stát, ale koalice jiných islamistických organizací.

Nemůžeme ověřit tyto záběry, ale vypadá to, že je to útok kazetovými bombami, k němu došlo jižně od města Idlib v říjnu. Jako v případě nedělních leteckých úderů si nemůžeme být jisti, zda toto kobercové bombardování prováděla ruská nebo Asadova armáda.

Avšak organizace Human Rights Watch uvedla v pondělí, že tyto bomby, vyrobené buď v Rusku, anebo v bývalém Sovětském svazu, byly za posledních několik měsíců použity nejméně dvacetkrát, navzdory tomu, že jsou mezinárodně zakázány.

Přesto však minulý pátek podepsalo Rusko rezoluci OSN požadující ukončení útoků proti civilistům. A západní diplomaté chtějí natolik spolupracovat s Ruskem, že jakákoliv jejich kritika se nyní neventiluje na veřejnosti.

John Kerry: "Máme ještě některé otázky, které se snažíme vyřešit. Jedním z nich je procento ruských úderů zaměřených proti opozici a nikoliv proti Daeš. A tak se snažíme na tom pracovat. Ale jestliže 80 procent ruských leteckých úderů zasahuje opozici a ne Daeš, je to problém. A snažíme se to vyřešit. Abychom mohli spolupracovat.

Reportér Channel Four: Toto byl další útok, při němž bylo minulý týden údajně použito kazetových bomb na předměstí Damašku, ovládaném vzbouřenci. Avšak Asadově armádě se podařilo od začátku ruských úderů znovu získat pozoruhodně malé množství území.

Organizace Human Rights Watch potvrdila, zprávy, že byly zasaženy dvě školy a při úderech bylo usmrceno osm dětí a dva učitelé. A tak uprostřed řečí o mírových rozhovorech ničení pokračuje. Už zahynulo více než čtvrt milionu lidí a další přibývají.

K tomu: Zpráva Human Rights Watch o ilegálním užívání kazetových bomb Ruskem a Asadovou armádou v Sýrii v angličtině a v ruštině ZDE

0
Vytisknout
7749

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015