Německo zpřísňuje azylovou politiku, Finsko a Švédsko začínají s deportacemi

29. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Německo uzavře hranice pro Alžířany, Tunisany a Marokánce a zabrání uprchlíkům ve sjednocování rodin na dobu dvou let. Tvrdá opatření byla oznámena v době, kdy přišla zpráva, že ve Středozemním moři zahynulo utopením dalších 31 lidí, včetně 10 dětí. 25 mrtvol nalezli řečtí záchranáři u ostrova Samos, italské námořnictvo nalezlo šest mrtvol v potápějícím se člunu u pobřeží Libye a v Bulharsku nedaleko hranice se Srbskem umrzli dva muži.

Německý sociálnědemokratický vicekancléř Sigmar Gabriel oznámil, že umisťuje Alžírsko, Maroko a Tunisko na seznam "bezpečných zemí", což znamená, že je velmi nepravděpodobné, že by imigranti z těchto zemí kdy získali azyl. Lidskoprávní organizace opakovaně poukazují na to, že vytváření "seznamů bezpečných zemí" je proti mezinárodnímu právu, neboť každý migrant má právo na to, aby jeho žádost o azyl byla zhodnocena individuálně. Lidskoprávní organizace doporučují, aby si státy vytvářely seznamy nebezpečných zemí.

Některým migrantům bude také znemožněno po dobu dvou let, aby přivezli své rodiny do Německa. Bude se to týkat osob, jimž byl v Německu odepřen azyl a dostaly jen tzv. "vedlejší ochranu". Jsou to osoby, které sice nedostaly azyl, ale nemohou být deportovány, protože by ve své zemi byly mučeny či usmrceny.

Finsko a Švédsko mezitím oznámily, že budou deportovat desetitisíce odmítnutých žadatelů o azyl. Do obou zemí přišel velký počet uprchlíků z Blízkého východu. Finsko očekává, že bude deportovat asi dvě třetiny ze všech 32 000 uprchlíků, kteří přišli do země během roku 2015. Švédsko předpokládá, že bude deportovat až 80 000 lidí, přibližně polovinu ze 163 000 uprchlíků, kteří přišli do země r. 2015.

Tvrdá opatření byla oznámena v době, kdy přišla zpráva, že ve Středozemním moři zahynulo utopením dalších 31 lidí, včetně 10 dětí. 25 mrtvol nalezli řečtí záchranáři u ostrova Samos, italské námořnictvo nalezlo šest mrtvol v potápějícím se člunu u pobřeží Libye a v Bulharsku nedaleko hranice se Srbskem umrzli dva muži.

Holandsko prý spolupracuje s dalšími zeměmi EU na plánu posílat migranty zpět do Turecka. Amnesty International tento plán ostře zkritizovala, protože by znamenal "protizákonné vracení uprchlíků".

Nový činitel OSN pro uprchlickou problematiku Filippo Graandi uvedl ve čtvrtek, že bohaté země mají prostředky pro přijímání uprchlíků, navzdory složité situaci v Evropě a hájil přínos, který uprchlíci přinášejí do nových zemí. "Uprchlíci mají kvalifikaci. Zaslouží si naši pomoc," řekl Grandi na tiskové konferenci, kterou uspořádal spolu s předsedou OECD Angelem Gurriou v Paříži. "Einstein byl uprchlík. Na to nezapomínejme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6474

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2016