Syrské příměří je dodržováno, avšak USA očekávají jeho porušování

27. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

O půlnoci syrského času bylo zahájeno složité příměří, dohodnuté mezi USA a Ruskem, jehož součástí však nejsou velké části Sýrie

V Sýrii vešlo v platnost křehké, dočasné a částečné příměří poté, co s ním souhlasilo 97 bojujících skupin, Asadova vláda i ruské letectvo.

Monitorovací organizace uvedla brzo ráno v sobotu, že ve většině západní Sýrie boje ustaly, i když vládní tisková agentura uvedla, že na okraji Asadem ovládaného města Salamiyeh v centru Sýrie vybuchla bomba v automobilu, usmrtila dva lidi a zranila několik dalších. Nikdo se nepřihlásil k odpovědnosti.

Tři bojovníci z organizace nazvané První pobřežní divize byli usmrceni když bojovali proti útoku v oblasti Jabal Turkman nedaleko turecké hranice v provincii Latakia, sdělila organizace tiskové kanceláři Reuters.

Rada bezpečnosti OSN v pátek jednohlasně požadovala, aby rusko-americké příměří začaly dodržovat všechny strany občanské války v Sýrii. Vyjednavač OSN pro Sýrii Stafan de Mistura varoval Radu bezpečnosti OSN, že příměří bude porušováno a všechny strany s tím budou muset jednat střízlivě a analyzovat příčiny jeho porušování.

Americká velvyslankyně u OSN Samantha Power zaútočila na Rusko, že zintenzivňuje těsně před příměřím vojenské útoky. Dodala však: "I částečná deeskalace konfliktu může hluboce změnit životy Syřanů."

Boje pokračovaly až do pátku do půlnoci, po půlnoci se v mnoha částech Sýrie rozhostilo ticho, uvedla Syrská laboratoř pro lidská práva.

Podle map vydaných Spojenými státy a Ruskem budou velké části Sýrie z příměří vyloučeny, protože Rusko trvá na tom, že Asadova armáda a ruské letectvo musí mít dál právo pokračovat v útocích nejen proti Islámskému státu, ale i proti syrské verzi al Kajdy, frontě al-Nusra.

Evropští diplomaté přiznali, že al-Nusra je smíšená s umírněnějšími vzbouřeneckýmki jednotkami, zejména v severní Sýrii, takže bylo obtížné určit zóny, které měly být vyloučeny z pokračujících ruských a Asadových útoků.

Avšak příměří je pravděpodobně nejsystematičtějším diplomatickým mnohonárodnostním úsilím směřujícím ke snížení krveprolévání od začátku války před pěti let. Má vést k mírovým rozhovorům, sponzorovaným OSN, které mají začít 7. března v Ženevě. OSN se také připravuje na velké humanitární úsilí.

Na vzniku příměří se osobně angažuje ruský prezident Vladimír Putin, což nedělal v předchozích pokusech o mír v Sýrii.

Rusko provedlo těsně před začátkem příměří intenzivní nálety na vzbouřenecké cíle v pátek po celé Sýrii. Šéf fronty al-Nusra Mohammad al-Jolani naléhal na Asadovy odpůrce, aby příměří odmítli. Uvedl: "Dávejte si pozor na tento trik Západu a Ameriky, protože vás všichni strkají zpět pod vládu utlačitelského režimu. Bojovníci v Sýrii, ozbrojte se, zintenzivněte své útoky a nebojte se jejich vojáků a letadel," dodal Jolani. Příměří charakterizoval jako ostudné.

Očekává se, že Asadovy jednotky budou pokračovat ve své široké ofenzívě v provinciích Aleppo a Latakia. Turecko pohlíží na plán na syrské příměří s rezervou, vzhledem k tomu, že boje pokračují. Mluvčí prezidenta Erdoğana však uvedl, že napětí mezi Tureckem a USA se zmenšuje, protože Washington nyní jedná ve věci podpory pro kurdské bojovníky z YPG "opatrněji".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6348

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2016