Finská studie: Více než čtvrtina přistěhovalců má vysokoškolské vzdělání

23. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Průzkum přijímacích center nacházejících se ve finském regionu Uusimaa ukázal, že většina žadatelů o azyl dokončila základní školu, kolem poloviny z nich absolvovalo nějaký typ střední školy. Sedm z deseti dokončilo přinejmenším sedmiletou základní školní docházku a 27 % má vysokoškolské vzdělání, přičemž 16 % má titul, typicky bakalářský. Asi 7 % nemá formální vzdělání a zhruba stejný podíl je zcela negramotný.


Studii zadalo ministerstvo školství a kultury. Ministryně Sanni Grahn-Laasonenová ji veřejnosti představila v pondělí a dodala, že přistěhovalcům hrozí příliš dlouhá cesta ke vzdělání a zaměstnání ve Finsku.

Výzkum byl proveden firmou Testipiste, která se zabývá jazykovými testy. Od ledna provedla rozhovory s více než tisícovkou žadatelů o azyl z 32 zemí ve 14 přijímacích centrech na jihu země. Dotazovaní byli ve věku 18-39 let a 90 % jich tvořili muži. Takřka dvě třetiny jich pochází z Iráku.

Ministerstvo plánuje zahájit jazykové kurzy přímo v přijímacích centrech a kvalifikační kurzy provádět paralelně s jazykovými, místo aby následovaly teprve po nich.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6255

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016