Itálie po útocích v Bruselu žádá zřízení společné evropské obrany

23. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Italský premiér Matteo Renzi po útocích v Bruselu, které zabily 35 osob, vyzval k uzavření "Evropského paktu pro mír a bezpečnost".


"Dnes zasáhli Belgii, ale také zasáhli hlavní město Evropské unie," prohlásil Renzi a dodal, že "potrvá to měsíce, možná roky, ale porazíme je".

"Toto není čas pro šakaly, ale ani pro holubice. Potřebujeme evropský pakt, pakt pro svobodu a bezpečnost," řekl Renzi s narážkou na ty, kdo útoky využívají k napadání EU nebo jen volají po míru.

"Evropa tentokrát musí být důsledná. Musíme investovat do společné bezpečnostní a obranné struktury," prohlásil premiér a dodal, že debata o obranné integraci probíhá od roku 1954, kdy vznikl plán na Evropské obranné společenství (EDC) s celoevropskou armádou, ale neprosadil se.

Další pokusy byly odraženy kvůli tradičnímu reflexu, který staví na první místo NATO, neuspěly kvůli nedostatku politické vůle, konzervativním politikám v obranném průmyslu a fragmentaci vojenské spolupráce.

"Bezpečnostní služby musí spolupracovat, a lépe spolupracovat, s trvalou, včasnou a pokračující spoluprací," prohlásil Renzi a dodal, že "Itálie může naneštěstí nabídnout zkušenosti," čímž myslel násilí vyvolávané mafií a organizací Rudé brigády.

Boj proti "hrozbě, která je globální, ale zabijáci jsou lokální" by měl být veden "bezpečnostními službami, ale také učiteli základních škol... pokud chceme zachránit příští generaci," řekl Renzi.

Skutečnost, že teroristé dokázali udeřit na důležité cíle v Bruselu, vyvolává otázky ohledně schopnosti kontinentu vyrovnat se s teroristickou hrozbou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6824

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016