Trumpův útok na Ženevské konvence odsoudili bývalí vojáci i právníci

1. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Bývalí američtí vojenští důstojníci reagovali se znechucením na tvrzení Donalda Trumpa, že dodržování práv civilistů ve válkách je pro Spojené státy "problém"

Bývalí činitelé americké armády v důchodu a obhájci lidských práv reagují se znechucením na tvrzení Donalda Trumpa, že dodržování Ženevských konvencí je pro vedení válek Spojenými státy "problém".

Ve středu řekl Donald Trump ve Wisconsinu: "Problém je, že máme Ženevské konvence, nejrůznější předpisy a omezení, a tak se vojáci bojí bojovat."

Trump už dříve požadoval zabíjení rodinných příslušníků osob podezřívaných z terorismu, mučení a intenzivní bombardování Islámského státu, který operuje v civilních oblastech. Ženevské konvence chrání civilisty před válečnými zločiny.

Několik amerických důstojníků v důchodu poukázali na to, že tyto Trumpovy výroky zpochybňují jeho schopnost být vrchním velitelem americké armády, protože by vojáky nutil, aby se chovali za války ostudně až protizákonně. "Donald Trump nemůže pochopit Ženevské konvence, protože nemá ani zkušenosti, odbornosti ani morální kompas k tomu, aby je pochopil," řekl Steve Kleinman, letecký plukovník v záloze a odborník na výslechy.

Ženeva je "základní morální a taktická konstrukce, která slouží jako základ právního vedení ozbrojeného konfliktu, protože všechny války, včetně globální války proti terorismu, jednou skončí. My jako komunita národů musíme navzájem spolupracovat a nemůžeme být izolováni děsivým, nemorálním chováním jedné strany proti druhé," dodal Kleinman.

"Váleční zajatci a rodinní příslušníci osob podezřívaných z terorismu nejsou bojovníci. Mučení a vraždění osob, které nejsou bojovníci, jsou činy zločinců a zbabělců. Američtí vojáci jimi nejsou," konstatoval Paul Yingling, americký plukovník v důchodu.

Christopher Harmer, bývalý námořní pilot a nynější analytik Institutu pro studium války varoval, že Trumpovo odmítnutí Ženevských konvenzí dokazuje, že je "monumentálně nepřipraven" pro Bílý dům.

"To, že Trump prosazuje vraždění žen a dětí, jejichž jediným zločinem je, že jejich příbuzní jsou teroristé, že hovoří samolibě o kobercovém bombardování rozsáhlých oblastí na Blízkém východě, a že zastává názor, že Japonsko, Jižní Korea a Saúdská Arábie by měly získat jaderné zbraně, jasně ukazuje, čím je Donald Trump: televizní hvězdou, která nemá tušení o tom, jak funguje americká národní bezpečnost," řekl Harmer a dodal: "Jeho kandidatura je jen ztrapněním Spojených států: kdyby se měl stát prezidentem, škody, které by způsobil našemu strategickému partnerství se spojenci, by byly nevyčíslitelné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6616

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2016