Překvapivá blízkost ČSSD a TOP 09 jako dno politického nihilismu

15. 6. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V životě se stávají situace, kdy se překreslují mapy spojenectví a kdy se pod tlakem reality proměňují priority. Zdá se, že jsme něčeho podobného dnes svědky v nejvyšší české politice. Včera v ČRo Plus jsem slyšel, jak si notují poslanci Huml (ČSSD) a Korte (TOP09) a stejně tak si notovali v nedělních Otázkách V. Moravce ministr Chovanec, první místopředseda ČSSD, s předsedou TOP09 Kalouskem.

Překvapuje mne zdrženlivost ODS a stejně tak postupný příklon předsedy KDU-ČSL na stranu odpůrců tzv. reorganizace policie. Tato reorganizace policie je tou realitou, která může za nejhorší krizi, v níž se dosud ocitla Sobotkova vláda, ba dokonce povede dost možná k jejímu pádu. Otázka, proč ČSSD (s výjimkou jejích předních odborníků na policii a justici, jakou jsou senátor Antl a Bublan nebo poslankyně Benešová) tak urputně trvá na tak vážném zásahu do práce populárního protimafiánského útvaru a jde tak proti představitelům státního zastupitelství, zůstává nezodpovězena.

Boj proti korupci a ekonomické kriminalitě je v této zemi zásadním tématem politiky už velmi dlouho a v poslední době se dařilo dříve nemyslitelné, jak o tom svědčí např. případ Rath nebo případ Dalík. Sociální demokracie se náhlým, urputným tlakem na reorganizaci policie proti vůli státních zástupců, z nichž minimálně vrchní státní zástupkyně v Praze, Lenka Bradáčová, je veřejností vnímána velmi pozitivně, dělá v otázce boje proti korupci naprosto nesrozumitelnou. Proč zasahovat do něčeho, co – ve srovnání s minulostí, kdy se případy korupce ve vysoké politice nedařilo vyšetřovat vůbec – konečně začalo fungovat? Možná právě proto. Občan to těžko může pochopit jinak.

Andrej Babiš se v otázce reorganizace policie svými hysterickými, paušalizujícími výroky politika, který je v děsivém střetu zájmů, také diskredituje, ale nová realita jako by jasně dávala za pravdu těm voličům, kteří ho volili jako menší zlo proti „tradičním politikům, kteří kradou“. Spojenectví TOP09 a ČSSD v této souvislosti může být pro obě strany fatální, zejména v kontrastu se zdrženlivostí „očištěné“ ODS.

Pokud se ANO zklidní a přijde s chladnými, zdrcujícími analýzami a faktickými informacemi (podobně jako již delší dobu argumentuje poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal) ohledně reorganizace policie, může vzít sociální demokracii většinu jejích voličů. Z ministra Chovance a premiéra Sobotky se pak mohou stát figurky protikorupčních vtipů na dlouhá léta dopředu. Kdo se bude chtít zašpinit držením případné menšinové vlády ČSSD kromě TO09, to není vůbec jasné. Budou to komunisté, poslanci Úsvitu? Bude to ODS? Která varianta zní absurdněji a jako větší výsměch voličům? Politika by se tak propadla na samo dno nihilismu a Andrej Babiš i se všemi svými střety zájmů by vypadal jako spasitel.

Bývaly doby, kdy se jako zničující argument ve sporech uvnitř ČSSD používalo to, že ten či onen chce po volbách spolupracovat s TOP09, zejména s Miroslavem Kalouskem. Byly to doby, kdy by mi taková spolupráce, zaměřené proti euroskeptické ODS, proti prezidentu Zemanovi a proti miliardářově straně ANO, připadala i logická a užitečná. Bohužel ČSSD se rozhodla sebevražedně demonstrovat, že má s TOP09 společného více, než jsem kdy chtěl vědět.

0
Vytisknout
6728

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2016