Jeremy Corbyn nesabotoval kampaň za setrvání Británie v EU

27. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Navzdory tvrzení odpůrců Jeremyho Corbyna mezi centristy a pravičáky v britské Labouristické straně, je neférové tvrdit, že Jeremy Corbyn a jeho kancelář "sabotovali kampaň za setrvání Británie v Evropské unii. Mohu svědčit, na základě sledování britské televize, že Corbyn opakovaně a často veřejně vystupoval na podporu této kauzy. Je pravda, že v jedné televizní diskusi před několika týdny se vyjádřil, že jeho podpora pro EU je asi "7 bodů z 10", a stal se tak terčem útoků, že jeho podpora pro setrvání Británie v EU byla jen "vlažná". Avšak to byl problém s téměř všemi stoupenci setrvání Británie v EU. Všichni argumentovali, že Evropská unie je "strašná", avšak setrvání v ní je "menší zlo" než odchod.

Britská média byla během předvolební kampaně před referendem naprosto posedlá konfliktem mezi stoupenci brexitu a jeho odpůrci v Konzervativní straně a nevěnovala skoro žádnou pozornost ničemu jinému, ani tedy četným vystoupením Jeremyho Corbyna ve prospěch setrvání Británie v EU, na mnoha místech celé země.

Hlavním problémem labouristů v této kampani bylo, že přišli o více než třicet procent svých tradičních stoupenců v severní Anglii, protože se Labouristická strana odmítla dát na stranu rasismu a xenofobie a začít bojovat proti imigraci. Proto jejich voliče převzala euroskeptická a rasistická strana UKIP, která se nyní stylizuje do zastánce zájmů "obyčejného slušného člověka".

Je pravda, že Jeremy Corbyn na rozdíl od jiných činitelů Labouristické strany odmítl vystoupit na akcích pro zachování členství Británie v EU společně s šéfem britských konzervativců Davidem Cameronem.

Jiný problém je, že Corbynovo vystupování je všeobecně neslané nemastné - ten člověk nemá charisma strhujícího vůdce. V Británii samozřejmě existuje určitý (menší) počet relativně extremistických levičáků, kteří vystupují proti členství v EU z levicového hlediska. Corbyn mezi nimi nebyl.

Hlavním důvodem, proč Corbynovi o víkendu odstoupila většina jeho stínového kabinetu, je především jeho "neslanost-nemastnost". I když má Corbyn v Británii statisíce nadšených stoupenců, velkým problémem je, že Labouristická strana už své tradiční voliče neoslovuje.

Někteří Corbynovi stoupenci argumentují, že se centristčtí a pravicoví poslanci v Labouristické straně pokusili proti Corbynovi o víkendu provést puč proto, že Corbyn stále požaduje vyšetřování Tonyho Blaira za jeho zločiny spáchané během války v Iráku. V nadcházejících dnech má být zveřejněna Chilcottova zpráva o Blairově roli ve válce v Iráku v roce 2003 a pravicoví poslanci v Labouristické straně se prý pokusili proticorbynovským pučem předejít potrestání Tonyho Blaira.

0
Vytisknout
7008

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2016