DRAMA V BRITÁNII POKRAČUJE:

Británie po brexitu nyní přišla o svůj vysoký úvěrový rating

27. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


Firma Standard&Poor’s snížila britský úvěrový rating a navzory snahám ministra financí uklidnit trhy libra poklesla na nejnižší hodnotu za 31 let

Ratingová firma Standard&Poor’s odebrala Velké Británii úvěrový rating AAA. Varovala, že Britáie čelí četným hospodářským, fiskálním a ústavním rizikům v důsledku hlasování o odchodu z Evropské unie. Rating Británie byl snížen o dva stupně a Standard&Poor’s varovala, že bude možná muset snížit rating Británie znovu. Charakterizovala hlasování o odchodu Británie z EU jako "zásadní událost", která povede "k méně předpověditelnému a méně stabilnímu politickému rámci v Británii". Firma dodala, že skutečnost, že Skotsko a Severní Irsko hlasovalo pro setrvání v Evropské unii "vyvolává širší ústavní otázky pro Británii jako celek".

V důsledku snížení úvěrového ratingu Británie bude pro Británii dražší půjčovat si peníze.

Komentář tiskové kanceláře Reuters:

"Poprvé v historii snížily ratingové agentury rating nějaké země hned o dva stupně":

Libra během pondělí dále padala. Očekává se, že Anglická banka sníží svou nynější úrokovou míru 0,5 procenta na nulu ve snaze stimulovat ekonomiku.

Nejhůře se propadly v pondělí akcie letecké společnosti Easyjet, o 22 procent. Firma varovala, že zákazníci mají nyní obavy z nejistého vývoje a zruší své cestovní plány. Pokles hodnoty libry, dodala tato letecká společnost, ji budou stát dodatečných 25 milionů liber.

Burzy v pondělí klesaly po celém světě. Důchodové společnosti začaly snižovat platby novým důchodcům. Analytikové snížili své předpovědi budoucího hospodářského růstu Británie. Goldman Sachs předpovídá pro rok 2017 pro Británii růst jen 0,2 procenta, oproti předchozím předpovědím 2 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Editor deníku Financial Times Chris Giles varuje, že snížení ratingu Británie o dva stupně je horší než za finanční krize r. 2008:

Index 250 nejvýznamnějších britských firem FTSE 250 poklesl za dva obchodní dny o 13,7 procent

Komentář:

"Gove, Johnson a Farage nesou odpovědnost za nejhorší kolaps indexu 250 nejvýznamnějších britských firem FTSE 250 od krachu v roce 1987. Musejí se omluvit za svou nekompetenci":

Britská brexitová krize dominuje úterním britským deníkům: Financial Times: Libra a akcie bank terčem tvrdého útoku. Cameron se snaží uklidňovat trhy:

New York Times: Otázky pro Británii: Kdy? Jak? OPRAVDU??

V pondělí večer stále ještě rychle klesaly americké burzy:

0
Vytisknout
6645

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2016