Británie: Demokracie není vláda ulice

27. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Vrcholný britský právník George Robertson upozorňuje, že britská vláda nemá právo jen tak "aktivovat článek 50" o odchodu Británie z EU. Suverenitu totiž má britský parlament, nikoliv referendum. Pouze poslanci smějí vytvářet zákony. Než může bý aktivován brexit, poslanci by museli hlasováním zrušit Zákon o evropských komunitách z roku 1972, jímž Británie vstoupila do EU, a poslanci mají plné právo, ano, povinnost, pokud usuzují, že to je to nejlepší pro Británii, to odmítnout udělat.

Článek 50 Lisabonské smlouvy uvádí, že členské země EU se mohou rozhodnout opustit EU v souladu se svým ústavním pořádkem. Zásadním ústavním požadavkem Británie je, že poslanci Dolní sněmovny musejí nejprve schválit Zákon o vystoupení Británie z Evropské unie (2016). Poslanci z Londýna, ze Skotska a labourističtí poslanci by podle svého svědomí měli proti tomu hlasovagt.

Demokracie, zdůrazňuje Robertson, nikdy neznamenala tyranii prosté většiny a už vůbec ne tyranii davu z ulice. Podstatou demokracie je zvolená vláda, která je podřízená určité nezávislé kontrole, jako je zákon a soudy, a jako exekutivní orgán je podřízená parlamentu, jehož členové mají právo hlasovat podle svého svědomí a podle zdravého rozumu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8452

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2016