Theresa Mayová se ve středu stane britskou premiérkou

11. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Dosavadní britský premiér David Cameron vydal prohlášení, v němž chválí rozhodnutí Andrea Leadsomové nekandidovat na úřad britského premiéra. Znamená to, že se premiérkou od středy stává dosavadní ministryně vnitra Theresa Mayová.

Mayová proslula svým tvrdým postojem vůči imigrantům, zejména zavedla předpis, že britští občané si nemohou do Británie přivést své manžely či manželky ze zemí mimo Evropskou unii, pokud nevydělávají nejméně 18 900 liber ročně (pokud má rodina děti, vydělaná částka musí být ještě vyšší). Předpis postihuje desetitisíce britských rodin. Mayová chce také zrušit Zákon o lidských právech.

Komentátoři srovnávají Mayovou nikoliv s Margaret Thatcherovou, ale s labouristickým premiérem Gordonem Brownem. Oba pocházejí totiž z rodin duchovních, vyrůstali v atmosféře vyžadující tvrdě morální chování a oba jsou poslední železnou touhou vládnout a ovládat. O Mayové je známo, že je velmi neochotna přenechávat jakékoliv rozhodnutí podřízeným. Musí neustále vědět, co podřízení dělají, a probírá s nimi všechny podrobnosti. Stejně jako Brown vyžaduje Mayová bezpodmínečnou loajalitu.

Je o ní známo, že je nesmírně tvrdohlavá, avšak někteří poukazují na to, že se nechá přesvědčit dobře zdrojovanými argumenty.

Podle deníku Guardian bude premiérství Mayové "zajímavě nepředpověditelné" vzhledem k tomu, že její motivací vždycky byla morálka, nikoliv ideologie. Ve své funkci ministryně vnitra bojovala velmi razantně proti korupci v britské policii, bojovala proti Downing Street, když vyžadovala vyšetřování sexuálního zneužívání dětí v dětských domovech a vždycky rozhodla jinak, než si přála státní služba, pokud měla pocit, že byla uražena "všeobecná slušnost".

V pondělí Mayová naznačila, že bude prosazovat moralistický postoj vůči ekonomické politice. Chce omezit platy nejvyšších manažerů a zasadit se o tom, aby spotřebitelé a řadoví zaměstnanci byli zastoupeni ve správních radách podniků. Chce hájit zájmy marginalizovaných občanů, těch, kteří hlasovali pro brexit, protože si nedovedli představit, že by jejich situace mohla být ještě horší. Vyjádřila se, že "chce proměnit brexit v úspěch".

Další informace o Therese Mayové v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8568

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2016