Zloděj v Moskvě křičí: Chyťte zloděje!

11. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


V "českých" internetových zdrojích, kam se člověk dívá jen když má potřebu seznámit se s aktuálním obsahem ruské propagandy, již dva týdny koluje fáma, že v termínu 10. - 12. srpna Ukrajina zaútočí na Rusko. Naproti tomu bývalý velitel doněckých povstalců Girkin-Strelkov na svém profilu v síti VKontakte zhruba stejně dlouho tvrdí, že Putinova politika na Ukrajině je neúspěšná a Moskva proto chystá eskalaci konfliktu. Tedy novou válku.


Situace na východě Ukrajiny v posledních týdnech opět eskalovala do "plnotučných" bojů zahrnujících desítky útoků denně. Tomuto stavu předcházela z (pro)ruské strany palba na průzkumné prostředky používané mezinárodní misí OBSE ZDE a docházelo také k rušení jejich signálu ZDE.

V sobotu došlo k pravděpodobně fingovanému atentátu na šéfa "Luhanské lidové republiky" Igora Plotnického ZDE. Ať už byly okolnosti jakékoliv, coby záminka k útoku tato průhledná kauza zřejmě nestačila - takže nyní Moskva přišla s jinou.

Podle nové historky se Ukrajina o víkendu měla pokusit o dvě ozbrojená vniknutí na anektovaný Krym ZDE. Údajně při nich zahynul ruský voják mezitím dávno pohřbený v Simferopolu ZDE a příslušník služby FSB. Další zpráva hovoří o údajném ostřelování ruských vojenských vozidel na Krymu - před třemi dny ZDE.

Shodou okolností (!) Rusko oznámilo údajný ukrajinský útok na Krymu krátce poté, co zde právě kompletně vystřídalo jednotky čerstvými a přisunulo tam značné vojenské posily, včetně množství tanků.

Svět je právě zaujat olympiádou, stejně jako během ruské invaze do Gruzie v roce 2008. V ruském kombinovaném armádním systému zahrnujícím plně profesionální armádní jednotky i branecké kádry existuje jasné "akmé" pro vojenská dobrodružství: Jde o období srpna a nejpozději začátku září, kdy jsou branci z minulého cyklu nejdůkladněji připraveni. Na konci září začíná nový výcvikový cyklus, při němž k jednotkám nastoupí zelenáči, v následujícím období dochází ke zhoršení meteorologických podmínek (rasputica) a obecně řečeno je nejméně na tři měsíce "vymalováno".

Proto také ti, kdo očekávali letošní Putinův dáreček, rozhodně neplánovali dovolenou na srpen.

James Nixey se ptá, proč je Západ pokaždé znova ochoten "přehlédnout" Putinovo porušování mezinárodních pravidel ZDE. Odpověď je ovšem v podstatě jednoduchá: Kromě specifických případů, jako jsou třeba kádry Gazpromu v německé SPD, jde o obyčejnou pohodlnost. Stále se vychází z předpokladu, že se Putin přece neodváží sáhnout na nic, na čem má Západ skutečně vážný zájem.

Jenže až to udělá, bude tak silný, že nenásilná opatření vypadnou z rejstříku možných reakcí.

0
Vytisknout
10194

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2016