Mezitím v Absurdistánu 7: Šílenci v polské vládě

26. 10. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Další příklad protipolského spiknutí. Bruselem podporované levičácko-feministicky-ateistické-vegetariánské síly se nezastaví před ničím a pořád budou útočit na pravé polské vlastence. Teď došly tak daleko, že dokonce nařídily španělské policii, aby zaútočila na polské ženy a děti. Naštěstí byli na místě fotbaloví chuligáni a ti je ochránili. To je alespoň verze událostí, kterou rozšířili představitelé fotbalových chuligánů, kteří způsobili nepokoje v centru Madridu.

Naštěstí si můžeme být jisti, že alespoň poslanci našeho parlamentu budou v bezpečí před cizí policií. Parlamentní pouť do Vatikánu, jíž chtěli poslanci poděkovat papeži za jeho návštěvu Polska během nedávného katolického Světového dne mládeže, vyvolala několik konfliktů, když bylo rozhodnuto, že poslaneckou pouť do Vatikánu nebude hrazena z parlamentního rozpočtu, ale že poslanci budou muset každý zaplatit 1200 zlotých z vlastní kapsy. Najednou zmizel o tuto cestu zájem a pouť se zřejmě uskuteční někdy jindy.

Vzhledem k tomu, že, jak tvrdí strana Právo a spravedlnost, bylo dokázáno, že Lech Wałęsa byl zrádce a komunistický špion, je velmi nepravděpodobné, že bude jeho život v ohrožení od levičáků, pro něž zjevně dnes pracuje. Proto polská vláda rozhodla, že mu bude zrušena ochranka, kterou normálně mají všichni bývalí polští prezidenti. A i kdyby ho někdo zastřelil, nebude ho žádná škoda, alespoň podle Krzysztofa Wyszkowského, aktivisty z antikomunistické opozice, který se vyjádřil, že Wałęsa, která dostal Nobelovu cenu míru v minulosti, v době, kdy ta cena ještě měla nějaký význam, je jen "opice, kterou nosí kolem v kleci pro vzrušení obyvatelstva".

Dobrou zprávou také je, že bude v budoucnosti menší pravděpodobnost, že by zase nacionalisté ve Varšavě zmlátili nějakého cizince. Ministr zahraničí Waszczykowski totiž "ukončil spolupráci" s Benátskou komisí, kterou předtím pozval do Polska k vyšetřování záležitostí spojených s krizí kolem Ústavního soudu. Závěry této komise se totiž Waszczykowskému nelíbily, protože Komise poukázala na to, že se strana Právo a spravedlnost snaží v Polsku zlikvidovat demokracii, takže se Waszczykowski rozčílil a oznámil, že už nebude tolerovat nějakou Benátskou komisi, která uráží Poláky i polskou vládu. Zjevně nemá plné zuby expertů jen Británie. Zvláště, když jsou to zatracení levičáci.

Naštěstí, takové problémy budou v budoucnosti stále méně časté. Dobré zprávy přinesl během gynekologické konference profesor Chazan, gynekolog známý tím, že se stal "znovu narozeným" křesťanem. Ten totiž poté, co při potratech usmrtil takové množství "nenarozených dětí", které by dnes mohly být obyvatelstvem celého menšího města, nalezl své svědomí a stal se protipotratovým hrdinou poté, co zfalšoval lékařské procedury a donutil jednu ženu, aby porodila těžce zdeformované dítě, které zemřelo o několik dní později v bolestné agonii (psali jsme o tom v Britských listech ZDE.) Nedávno vyjádřil profesor Chazan svůj údajně vědecký názor, že ženy, které zastávají levicové názory, mají menší šanci otěhotnět, protože jsou hubené.

Avšak může Polsko čekat tak dlouho, než poklesnou počty tamějších levičáků v důsledku jejich potíží s rozmnožováním? Možná by se měla přijmout jiná řešení? Nehovořím o tom, že by se polští levičáci měli postřílet, tak jako nový ministr životního prostředí Jan Szyzsko chce střílet chráněná zvířata, jako jsou zubři, vlci a bobři, protože takové myšlenky vyvolávají odpor dokonce i v médiích, která otevřeně podporují vládu strany Právo a spravedlnost. Ale co kdybychom s nimi zacházeli způsobem, jaký si zaslouží? Můžeme je přestat zdravit, můžeme jim přestat podávat ruku a můžeme jim také odepřít služby, za které si zaplatili. První případy tohoto bojkotu se už uskutečnily: například kurýr z firmy DB Schenker odmítl doručit balík fotografovi deníku Gazeta Wyborcza. Uvedl, že nepřekročí práh budovy redakce tohoto deníku "z ideologických důvodů". Zdá se, že brzo budete muset být členem strany Právo a spravedlnost nejen, když se snažíte získat zaměstnání ve státem vlastněné firmě, ale i, pokud si budete chtít dát v restauraci večeři, anebo pokud budete chtít, aby vám popeláři odvezli odpad...

Když už mluvíme o lidech, kteří dostali zaměstnání čistě proto, že to jsou stoupenci strany Právo a spravedlnost, krátce se znovu objevil na scéně Bartłomiej Misiewicz - mladé protekční dítě polského ministra obrany Antoniho Macierewicze. A zdá se, že to bylo v pravý čas. Když zrušil Macierewicz smlouvu na dodávku vrtulníků z Francie a oznámil, že koupí nové z USA, jeho náměstek sdělil světu, že už před mnoha staletími naučili Poláci Francouze jak jíst vidličkou. Zdá se, že se Francouzi učí daleko rychleji než my, protože my jsme jaksi dodnes nepochopili ani základy diplomacie a savoir vivre. Mezitím Macierewicz zase přes noc změnil názor a druhý den oznámil, že budeme vyrábět vlastní vrtulníky ve spolupráci s Ukrajinou. Naštěstí vypustili Bartłomieje Misiewicze z místnůstky na košťata právě včas, aby mohl využít svých znalostí prodavače z lékárny a poskytnout svému šéfovi určité pilulky, takže se náš ministr obrany zastavil včas a oznámení o tom, že bude Polsko vyrábět vlastní vrtulníky typu Smrtící hvězda zůstalo jen na úrovni vtipu. Macierewicz posléze oznámil, že Polsko možná přece jen ty vrtulníky koupí z Francie.

Avšak léky potřebují trochu času, než začnou fungovat. A vrtulníky nejsou jedinou záležitostí, jíž se zaobývá ministr Macierewicz. Dosud sice o sobě nezačal tvrdit, že je Napoleon Bonaparte, nicméně minulý týden se vyjádřil, že si je jistý, že to, že prodej válečných lodí typu Mistral do Egypta poté, co byla jejich dodávka do Ruska zrušena po ruské anexi Krymu, byl jen předstíraný a že Egypt pak ty válečné lodě přece jen prodal Rusku. Prý každou za jediný dolar. (Zdá se, že pánev, kterou jsem nedávno koupil ve Skotsku za 17 liber, byla tvrdě předražená.) Macierewicz také oznámil úspěch jeho komise, která vyšetřuje havárii ve Smoleńsku: nalezla nové důkazy: dosud neznámé videozáběry. Tedy dosud neznámé té komisi, protože hned po havárii je vysílala polská i ruská televize a jsou i na YouTube, kde je viděly už desetitisíce lidí (mimochodem ty záběry protiřečí všemu, co o havárii Macierewicz dosud řekl).

Možná že je v tom nějaká závažná taktika. Možná se Macierewicz snaží zajistit bezpečnost Polska tím, že chce způsobit, aby Putin umřel smíchem? No, uvidíme, protože poté, co se rozčílil Jarosław Kaczyński, Macierewicz byl donucen poslat svého chlapce Misiewicze, aby si dokončil školu. Zapsal se na katolickou univerzitu faráře Rydzyka, kde, vzhledem k tomu, že je ze strany Právo a spravedlnost, pravděpodobně dostane nějaký diplom sedm let poté, co kdesi jinde zahájil svá studia. Problém je, že teď už na ministerstvu obrany nebude nikdo, kdo ví aspoň něco o lécích...

Avšak Macierewiczova selhání neodrazují jiné politiky od razantních akcí. Jiný ministr začal prosazovat nápad, že by Polsko mělo přestat používat úvěrové karty Visa a Mastercard a začít používat nějaký čistě polský, národní platební systém, který bude vytvořen úplně z ničeho. Už začínám mít strach, protože nedávno taky oznámili, že Polsko se stane vůdčí mocnosti při výrobě elektrických automobilů a už se jim podařilo vytvořit vážnou konkurenci firmě Tesla, no posuďte ten obrázek. Trochu se bojím, protože i když nejsem největším fanouškem Vladimíra Putina, myslím si, že kdyby Elon Musk umřel smíchem, byla by to pro svět velká ztráta.

Ale existuje naděje. Nový národní systém polských úvěrových karet je součástí oficiálního vládního programu, ovšem to neznamená, že bude realizován. Alespoň ne vládou. Když totiž jeden opoziční poslanec upozornil na jeden program vlády strany Právo a spravedlnost a chtěl vědět, kdy se uskuteční přislíbené změny na ministerstvu životního prostředí, ministr Szyszko mu odpověděl, že on ten program své vlády na internet nedával a že tato otázka musí být položena správci serveru jeho ministerstva.

No a tak čas běží. A dá se měřit různými způsoby. Existuje juliánský kalendář, existuje gregoriánský kalendář a existuje kalendář strany Právo a spravedlnost. Na serveru Nezávislá.pl, který podporuje stranu Právo a spravedlnost, jsou umístěny hodiny, které počítají zbývající dny funkčního období profesora Rzeplińského jako předsedy Ústavního soudu. V každém případě je to už rok od té doby, co strana Právo a spravedlnost zvítězila ve volbách. Při té příležitost informovala TVP Info, kterou provozuje strana Právo a spravedlnost, že "Toto je první taková vláda od roku 1989". "Ale my jsme měli takovéto vlády PŘED ROKEM 1989," odpověděla novinářka Eliza Michalik:

Nejsem si jist, zda s ní tak úplně souhlasím. Existovaly vlády, v nichž zasedali kariéristé, zločinci, loutky a komunisté. Nepamatuji se ale, že by v nich bývali zasedali šílenci.

0
Vytisknout
8786

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2016