Poučení z Manbídže je stejné jako poučení z Jemenu: Letectvo nesmí spoléhat na zpravodajské informace a návodčí místních bojujících frakcí

26. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Bitva o syrské město Manbídž, kterou zmiňuje Andrew Stroehlein ZDE, byla od počátku až do konce zdrojem masivních kontroverzí - a jak se ukázalo, naprosto právem.


První spornou rovinou je samotná americká strategie, která využívá místní ozbrojené frakce občanské války k vedení pozemních operací, aniž respektuje a bere v úvahu etnické a náboženské dělící linie. Ovšem ozbrojené oddíly kurdské YPG nemají primárně zájem chránit při boji o arabská města životy tamních civilistů. Raději chrání vlastní ozbrojený personál, a proto klidně přivolají nálet i na civilní cíle. Aby výsledek nevypadal tak zle, na závěr bojů natočí propagační video, na němž je místní civilní populace nadšeně vítá. Vítacích videí z válek nebude nikdy dost. Například školáci ve městě Džarábulus sborově děkující Erdaganovi.

Podobný problém vyplývající z nedomyšlené strategie jako v Manbídži panuje i v iráckém Mosulu. Velkou většinu jednotek útočících na město držené IS, až 3/4, tvoří fanatické šíitské milice vycvičené Íránem, avšak místní obyvatelstvo je většinově sunnitské. Šíitští militanti nemají žádný zvláštní zájem šetřit životy civilistů, které považují za nevěřící nebo dokonce za spojence teroristů. Na sociálních sítích se už objevily informace, že šíité nevolají koaliční leteckou podporu, ale raději irácké letectvo, "které se nerozpakuje zabíjet rodiny bojovníků IS".

Tak jako v Jemenu, kde saúdské spoléhání na místní zpravodajské zdroje a jemenské letecké návodčí vedlo mj. k náletu na pohřební slavnost v Sanáa, také v Sýrii a Iráku nemůže letectvo spoléhat na informace ze zdrojů náležejících k místním bojujícím frakcím, které nemají samy zájem na ochraně civilistů žijících v dané oblasti - protože tyto frakce často nedodržují ani nejzákladnější pravidla vyplývající z mezinárodního válečného práva. (Kurdská YPG například přes četné kritiky a sliby nápravy stále verbuje dětské vojáky.)

Nálety na civilisty prováděné západními letectvy lze do značné míry eliminovat, pokud dojde k odstranění závislosti na lokálních leteckých návodčích a všechny lokálně získané informace z HUMINT zdrojů budou důsledně nezávisle ověřovány. Podle všech dosavadních zpráv z Mosulu se to nyní skutečně děje. Ovšem šíitští útočníci reagují odmítáním spolupráce s koaličním letectvem.

Hlubší problém ovšem představuje nebezpečí vyplývající z faktu, že se etnicky a nábožensky pestré oblasti dostávají pod kontrolu nepravidelných jednotek silně nábožensky nebo jinak ideologicky motivovaných, pro něž ochrana civilistů, kteří nejsou "jejich", není žádnou prioritou. Žádná opatření západních států to nemohou odstranit, dokud nedojde k odmítnutí zásadně pochybené obamovské strategie v boji s IS.

0
Vytisknout
4992

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2016