Trumpovi voliči vědí, co nechtějí, ale nevědí, co chtějí

10. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Jednou z posledních Trumpových předpovědí bylo, že jeho zvolení bude "brexitem plus, plus, plus". Byl to kód pro šok, který byl uštědřen evropské politice o čtyři měsíce dříve, když voliči odmítli selhání údajné vládnoucí třídy, která podle nich nesplnila své přísliby a povinnosti. Dlouhá desetiletí zajišťovala městská, vzdělaná a samolibá elita, aby bohatla a aby chudí chudli. Důsledkem byla rebelie obyčejných lidí, jaké pravidelně vyženou demokracii z její zóny pohodlnosti.

Jenže jak Trump v Americe, tak stoupenci brexitu v Británii zřejmě vůbec nemají jasno, co chtějí. Tak tomu při povstáních bývá často. Vědí, co nechtějí. To jim řekl Trump, píše Simon Jenkins.

Po dvě desetiletí polovina Američanů chudla. Bojí se světa kolem nich, ve všech jeho podobách. Bylo jim řečeno, že byli podvedeni a že systému, který je podvedl, na nich nezáleží. Hillary Clintonová byla atraktivní pro mladé lidi a pro menšiny, ignorovala, staré lidi, bělochy a lidi nemajetné. Proto došlo k revoluci bělochů.

V červnu letošního roku řeklo fenomenálních 60 procent ze 700 Demokratů hlasujících pro socialistu Bernieho Sanderse, že by dali přednost Trumpovi před Clintonovou. Uvedli, že se jim líbí jeho "poctivost", čímž mysleli jeho drsný způsob vyjadřování. "Možná je to hnusný, rasistický, mizogynní idiot," řekla jedna žena, "ale je to náš idiot".

Autor Dave Eggers také cítil atraktivitu Trupových šílených nesmyslů pro lidi, kterým vadí léta politické korekntosti.

Považovat Trumpa za konvenčního pravičáka je hloupost. Spektrum levice-pravice by se mělo octnout v koši. Nová politika je založená na konfliktu insider-outsider, město-venkov, úspěch-neúspěch. V současnosti vítězí outsideři, v Evropě i v Americe.

Trump je newyorský podnikatelský vyjednavač, není to primitiv z venkova. Jeho politika je nedůsledná. Vyjádřil se pro kontrolu zbraní i proti ní, pro potraty i proti nim, pro volných obchod i proti němu, pro zdravotní systém Medicare i proti zdravotnímu systému Obamacare. Je možno využívat této jeho nedůslednosti.

Trumpova vláda neunikne kritice. Jeho impulzívnost musí Američany, zvyklé na určitou důstojnost u prezidenta, skutečně děsit. Ale zvolili si šaška. Musejí se s tím vyrovnat.

Trumpovo úsilí o zlepšení vztahů s Putinovým Ruskem dává smysl, stejně jako jeho požadavek většího realismu v evropské obraně. Jak napsal v deníku Times bývalý britský vojenský šéf Lord Richards, Ruskem vynucené Asadovo vítězství nad Aleppem by uvolnilo intervenci ruce, aby se soustředila na Isis.

Jak řekl historik Arthur Schlesinger, americká demorkacie, se často přibližuje plameni a nechává se popálit, ale unikne tomu a tím posílí.

Nesnažím se omlouvat nemyslitelné, uzavírá autor. Musíme se přizpůsobit nové realitě. Trump není nejhorším kandidátem na prezidenta. Je neznámý a nekvalifikovaný, zatím se ještě nedokázalo, že je nekompetentní.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7157

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2016