Děsíte se Donalda Trumpa? Obama mu předává posílené pravomoce vést války

30. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Uprostřed šokovaných reakcí na šílené nesmysly, které píše Donald Trump na Twitteru, skoro nikdo nekritizuje, že Barack Obama nese částečnou odpovědnost za neuvěřitelně široké pravomoci, které od něho Donald Trump zdědí. Nejenže Obamova vláda nijak neomezila extremně široké bezpečnostní a válečné pravomoci Bílého domu, které dostane i Donald Trump - ještě je výrazně rozšířila a prohloubila.

Novináři skoro vůbec nezaznamenali, že Obama vede války v důsledku toho, že obrovským způsobem jednostranně rozšířil původní Pravomoc použití vojenské síly (AUMF) proti pachatelům útoků z 11. září, schválenou roku 2001, a to téměř k nepoznání. V současnosti je této Pravomoci zneužíváno k právnímu ospravedlnění americké války proti Islámskému státu ve více než deseti zemích světa (o některých ani nevíme) navzdory tomu, že Islámský stát vůbec neexistoval v době, kdy byla tato Pravomoc schválena. Je také používána k ospravedlnění vojenských akcí proti celé řadě dalších organizací, ale kterých, to nevíme, protože to je tajné.

Nyní Obama zkreslil tuto původní Pravomoc ještě více. Jak informoval New York Times v pondělí, Bílý dům tvrdí, že této Pravomoci může použít k bojům proti organizaci al-Shabaab v Somálsku, přestože tato organizace v roce 2001 také neexistovala. Deník New York Times varuje, že tato praxe "posílí pravomoc nového prezidenta Donalda Trumpa vést válku, kde se mu zachce".

Aby nebylo mýlky: Trump bude mít volné ruce, aby zákon, jehož cílem bylo zasáhnout proti pachatelům útoků z 11. září, začal používat k vedení válek po celém světě. Přizpůsobí ho těm nepřátelům, na něž bude chtít zaútočit, a bude se hájit tím, že precedens vytvořila Obamova administrativa.

O minulém víkendu, kdy si všichni všímali jen nesmyslů, které zveřejňuje Trump na Twitteru, informoval deník Washington Post, že Obama dramaticky rozšířil pravomoci tajného Velení spojených mimořádných operací (JSOC), jehož úkolem je "sledovat, plánovat a potenciálně provádět útoky proti teroristickým jednotkám po celém světě" - dokonce i mimo bojiště. Velení JSOC už nyní provádí operace v nesčetných nejmenovaných zemích, jeho nyní Obamou posílené pravomoce budou znamenat, že potenciálně budou tyto operace rozšířeny.

Obamova vláda nyní intenzivně bombarduje Afghánistán, a to silněji než kdykoliv v posledních dvou letech. Obama také tiše zrušil nařízení omezující útoky bezpilotními letadly a další protiteroristické operace v Libyi.

Donald Trump nyní přichází do úřadu se silně rozšířenými pravomocemi vést války po celém světě a na stříbrném podnose mu tyto pravomoci servírují titíž lidé, kteří před dvěma měsíci varovali americkou veřejnost, že je Trump nestabilní a reaguje iritovaně a hněvivě na každou hloupost, takže mu nelze svěřit ovládání jaderných zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6035

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016