Trumpův projev v Kongresu: Držel se textu, opět opakoval různé nepravdy

1. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Ve svém prvním projevu před oběma komorami amerického Kongresu se Donald Trump překvapivě neodchyloval od psaného textu. Vychválil "novou éru americké velikosti". Republikáni mu nadšeně tleskali, Demokraté seděli bez reakce.

Trump vyslal smíšené signály ohledně imigrace. Hovořil o systému povolování vstupu do země založeném na "zásluhách" a vyjádřil názor, že do země by měli být vpuštěni jen ti imigranti, kteří jsou schopni se sami sebe finančně podporovat.

Oznámil vytvoření nového oddělení na ministerstvu vnitra pro "oběti zločinů spáchaných imigranty".

Naznačil ale, že nevylučuje legalizaci milionů nezdokumentovaných migrantů, jimž by mělo být poskytnuto americké občanství.

Naléhal na Republikány, aby připravili náhradu pro Obamovu reformu zdravotnictví. Republikáni v této věci čelí zuřivým občanům a jsou rozhádáni ohledně toho, zda Obamovu reformu zdravotnictví zrušit či nikoliv.

Trump chce zahájit investiční program pro renovaci americké infrastruktury v hodnotě 1 bilionu dolarů a zvýšit vojenské výdaje o 54 miliard dolarů, i když pro to bude potřebovat souhlas Kongresu.

Pokud by byl investiční program realizován, korporacím by Trump podstatnou měrou snížil daně. Hovořil o "obrovských daňových úlevách" i pro střední vrstvy, i když podle plánů z jeho předvolební kampaně by prospěly daňové škrty jen nejbohatšímu jednomu procentu Američanů.

Nejemocionálnějším okamžikem projevu bylo, když Trump promluvil s Carryn Owensovou, vdovou po americkém vojáku usmrceném při akci v Jemenu, kterou Trump schválil. Trump ale odmitl svou odpovědnost za tuto akci a svalil ji na generály.

Trump odsoudil množství hrozeb bombovými atentáty a vandalismus proti židovským střediskům po celých USA, přestože původně tvrdil, že tyto hrozby jsou zřejmě inscenované. Po týdnu mlčení Trump odsoudil usmrcení indického inženýra v Kansasu jako zločin motivovaný nenávistí.

Trump se nezmínil o statisících lidí, kteří protestují po celém světě od doby, kdy převzal prezidentský úřad.

Analytikové poukázali na to, že Trumpův projev znovu obsahoval četné nepřesnosti a nepravdivé údaje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6418

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2017