Stávkováním by se lecčemus napomohlo

1. 3. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


Netrvrdím, že se stávkováním dožene výše platů třeba v Německu, píše František Řezáč v reakci na článek Karla Dolejšího. Ale zvýšení ostudně nízkých platů, například v hypermarketech, by se jistě dosáhlo, jenže by se to muselo zkusit. Šedivá je všechna teorie.

Kromě toho není u nás jen primární sféra, o níž Dolejší píše. A nejsou tu jen montovny. A ty montovny jsou v Německu taky, a přesto jsou tam mnohem vyšší mzdy, dohodnuté v kolektivních smlouvách. Já jsem v takové německé montovně pracoval.

O státní sféře nemluvě. Už někdy doopravdy stávkovaly učitelky? Autobusáci kdesi na severu to zkusili a jakpak začli pánové na kraji skákat a přidali jim. Zelený je strom skutečného života. Souvislost s výší odborové organizovanosti a výší mezd byla dávno prokázána. A tvrdit, že za nízké mzdy v ČR může ČSSD, no, to je poněkud zjednodušené, ale odpovídá to tomu, co píše pan Cvek, že by se o vyšší mzdy měli postarat politici. Pokud by tomu lidi uvěřili, bude to mít ANO jednoduché: Za nás bude líp. Babiš to zařídí. Jako kdysi Klaus?

0
Vytisknout
7855

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2017