Soud vydal zatykač na odvolanou jihokorejskou prezidentku

31. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Odvolaná jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje může být zatčena kvůli obvinění z úplatkářství a zneužívání moci, rozhodl ve čtvrtek soud.


Pak, která je první demokraticky zvolenou jihokorejskou hlavou státu odvolanou z funkce, byla odvolána a nyní může skončit v cele až na 20 dní. Dochází k tomu v rámci vyšetřování, že se spikla za účelem donutit velký byznys přispět do své nyní zrušené nadace a podpořit tak její politiku.

Soudce v prohlášení uvedl, že "kauza a potřeba zatykače jsou uznány, když hlavní obvinění proti ní byla ověřena a mohlo by dojít ke zničení důkazů."

Park vypovídala před soudem zhruba osm hodin a byla držena v kanceláři prokurátora vedle soudní síně, zatímco soudce zkoumal důkazy a argumenty. Sama tvrdí, že nepředstavuje riziko útěku a nebude manipulovat s důkazy. Vinu ona i její společník popírají.

Park byla počátkem měsíce odvolána z funkce, když ústavní soud podpořil impeachment iniciovaný parlamentem. Tehdejší rozsudek vyvolal protesty stovek prezidentčiných příznivců, z nichž dva zemřeli při střetech s policií před soudní budovou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5678

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2017