Tlak rasismu v ČR je zřejmě už nezvládnutelný

30. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Velmi nepříjemnou, odpuzující vizitkou současné České republiky je všude se šířící hlubinný rasismus. Po příjezdu do Prahy vždycky prvních několik dní se tu dusím: atmosféra velkoměsta je v důsledku neomezeného provozu automobilů nedýchatelná. Jistě, za několik dní si na to člověk zvykne, ale jaké škody to páchá délce života lidí a jejich organismu? V Británii v posledních měsících zdravotnické organizace, a konec konců i Světová zdravotnická organizace, varují, že znečištění vzduchu především partikuláty z výfuků naftových automobilů zkracuje život lidí až o deset let. Umírají na to předčasně desetitisíce lidí. V ČR to nikoho nevzrušuje.

Nedýchatelné jedovaté prostředí se zdá být výstižnou metaforou celkových společenských poměrů. Zašli jsme včera s Bohumilem Kartousem do jedné dosud relativně slušné pražské restaurace. Číšník nám při objednávce v souvislosti s britskou aktivací brexitu sdělil, že zcela sympatizuje s rozhodnutím "Britů" uzavřít hranice, "protože nemůžeme připustit, aby nám tady čmoudi kazili vzduch". Překvapením pro něj bylo, že v Británii žijí tři miliony muslimů, kteří mají v té společnosti v důsledku toho, čím jí přispívají jako politikové, vrcholní žurnalisté, podnikatelé a právníci, nesmírně výsostné postavení. Vykládal nám, jak se kdesi dočetl (neví samozřejmě kde), že Nobelovu cenu získalo daleko více Izraelců, avšak žádný Arab. Překvapením pro něho bylo, že zakladatelem firmy Apple je Steve Jobs, jehož otec byl Arab, syrský uprchlík do USA.

Ten číšník samozřejmě za svou bigotnost nemůže. Nepřemýšlí, nemá přístup k věcným informacím, netuší nic o vnější světě. Hluboký rasismus, který v České republice existuje desítky let vůči komukoliv, kdo nemá bílou kůži, se v posledních dvou letech v iracionálním, ostře defenzivním diskursu překlopil v nenávist vůči muslimům - které samozřejmě nikdo v ČR nezná a nikdo nikdy nepotkal. Lidé naivně věří nesmyslům, že existuje mezinárodní uprchlické spiknutí, které "někdo řídí" a jeho cílem je údajně "zničit naši civilizaci". Není to překvapivé: Od vzniku moderní české společnosti od začátku devatenáctého století dokonce až do doby vzniku první Československé republiky, byla velká část českého národa zahlcena velmi podobnou iracionální nenávistí vůči židům - tuto nenávist šířili ve svých dílech i renomovaní, dodnes uznávaní klasičtí čeští autoři jako Jan Neruda, Petr Bezruč či Vilém Mrštík.

Vznik Československé republiky je spojen s tvrdým pronásledováním židů. Ještě pár týdnů po jejím vzniku došlo v Holešově o poslednímu protižidovskému pogromu. Český nacionalismus byl vždycky spojen s antisemitismem - není tedy divu, že se pak projevoval rasismem vůči Romům a nyní i skromný číšník v relativně slušné pražské restauraci (už tam nepáchnu) je obětí iracionálních nesmyslů, šířených kdovíkde, že "nás 'čmoudi' přicházejí zničit".

Je to odpor a hnus, ale ta atmosféra je tak silně převažující a zoufalci lidé těmto nesmyslům zjevně opravdu věří, že se proti propadu české společnosti do orgií rasistických hrůz nedá zřejmě udělat vůbec nic - dokud proti tomuto iracionálnímu rasismu nezačnou vystupovat celebrity a politikové.

Ti však v ČR už dlouho svědomím národa nebyli, takže k prozření a návratu do normální civilizované existence zřejmě nedojde. Je to děs.

Jsem ohromen a zděšen. Dusivá atmosféra v ČR vládne nejen přímo, ale i metaforicky. Národ ztrácí rysy civilizované společnosti, zatímco mu nekontrolované množství automobilů zkracuje život. Kdo by se staral...

Jsem ve střehu a mám se velmi na pozoru. S takovýmito lidmi opravdu nechci vstupovat do interakce. 

0
Vytisknout
15635

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2017