Černý scénář: Co když se francouzskou prezidentkou stane Marine Le Pen?

12. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Necelé dva týdny před francouzskými prezidentskými volbami některé mrazí v zádech kvůli možnosti, že by mohla vyhrát pravicová kandidátka slibující potlačit přistěhovalectví a postavit mimo zákon sňatky gayů.


Výzkumníci tvrdí, že Marine Le Pen může 23. dubna počítat s hlasem každého čtvrtého voliče. Ačkoliv také tvrdí, že v druhém kole 7. května se jí již zvítězit nepodaří, řada kritiků upozorňuje, že před hlasováním o brexitu a americkými prezidentskými volbami průzkumy nedokázaly zachytit rozsah populistické vlny.

Každý třetí volič je dosud nerozhodnutý a to znamená, že předpovědi jsou nejednoznačné.

Šéfredaktor levicového listu týdeníku L'Obs Matthieu Croissandeau hovoří o tom, že kandidátka znamená "opravdový problém". Desítky herců, zpěváků a dalších umělců připojily podpis k varování zveřejněnému v neděli deníkem Liberation: "Národní fronta stojí jen krůček od moci. Vyzýváme k vytvoření hráze proti Marine Le Pen... ve jménu svobody myšlení a tvořivosti."

Řada umělců prohlásila, že by dala přednost exilu v Kanadě před životem pod vládou Le Pen. Další veřejně známé osobnosti slibují aktivní odpor, pokud vznikne vláda krajní pravice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7832

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2017