Trump vlastní akcie firmy vyrábějící střely Tomahawk

Obchodník se smrtí Donald Trump

13. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Neuplynula ani sto dnů trvající doba hájení, jak v souvislosti s volebním vítězstvím Donalda Trumpa navrhovala novinářka Tereza Spencerová, která si jako mnozí jiní oddychla, když Hillary Clintonová utrpěla porážku, a třeskutě naivní představy o vichru změn v Bílém domě jsou definitivně passé. Kdyby se však nesoudní stoupenci nevypočitatelného byznysmana drželi relevantních fakt a nikoliv svých nereálných tužeb, nikdy by nemohli propadnout šalbě o ukončení válečného apetytu v režii Trumpova Bílého domu. Některé indicie naopak naznačují, že americký prezident, věren své pracně pěstované pověsti selfmademana, míní na vojenských výbojích osobně profitovat.

Donald Trump v zámoří neválčí ani tři měsíce a na svém kontě má patrně už tisíce civilních obětí v Iráku a Sýrii, eskalaci bezpilotních útoků v Jemenu a Somálsku či nebezpečnou demonstraci vojenské síly vůči jaderným potenciálem disponující Severní Koreji. Marně hýčkané naděje vkládané Trumpovými stoupenci do rapproachementu mezi Spojenými státy a Ruskem ohledně syrské krize jsou po ilegálním bombardování vojenského letiště Asadovy armády v troskách. Kýženou trofejí chaotické politiky Bílého domu v Sýrii je patrně Írán, samotní Syřané jsou v očích Washingtonu irelevantní a ve vzduchu visí možnost balkanizace této země, doprovázená neutralizací íránského vlivu a posílením Izraele.

Americký prezident dostál svému předvolebnímu slibu nemilosrdně bombardovat pozice Daeše v Iráku a Sýrii a na povrch vyplouvají zprávy o důslednější ignoraci civilních obětí. Investigativní novinář Allan Nairn hovoří o tom, že Pentagon používá speciální algoritmus pro kalkulaci civilních ztrát při amerických náletech. Dlouhá léta platilo pravidlo, že pokud při leteckém útoku zahyne maximálně 25 civilistů, vše je v pořádku. S Donaldem Trumpem v Oválné pracovně je ale tento již tak cynický „úzus“ minulostí.

V předešlém textu na Britských listech jsem psal o tom, že po útoku na Asadovo vojenské letiště stoupla hodnota akcií zbrojařské firmy Raytheon, která mimo jiné vyrábí střely Tomahawk, jež na letiště dopadly. Akciové portfolio Donalda Trumpa zahrnuje i akcie společnosti Raytheon. Se zvolením Donalda Trumpa do úřadu amerického prezidenta celkově stoupla hodnota akcií zbrojařských gigantů a tento trend je i nadále velice příznivý, neboť Trump slíbil navýšení vojenského rozpočtu o desítky miliard dolarů. Podle vojenského experta Williama Hartunga americký prezident vydělává v podstatě na všem, co provádí, a to se týká i vojenské sféry.

Je třeba si uvědomit, že Donald Trump není žádný politický stratég a dokonce ani politik, ale především obchodník, který jednoduše využil příležitosti, aby sebe a své nejbližší ještě více obohatil. Křečovitě vlhké snění o mírotvorci a izolacionistovi při pohledu na doutnající bojiště na Blízkém východě definitivně bere za své.

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
11047

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2017