Co prosazuje francouzský ultralevicový kandidát Mélenchon?

14. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Jean-Luc Mélenchon zničeho nic sahá ve francouzské prezidentské kampani po třetím místě, nebo může zamířit dokonce i výše. Jaké jsou jeho názory a program?


Šoumen v tričku s předsedou Maem, který otevřeně obdivuje venezuelského populistu Cháveze, je nejpopulárnějším francouzským politikem. Celých 68 % dotázaných v průzkumu listu Paris Match má na Mélenchona "příznivý" názor.

V některých průzkumech Mélenchon přeskočil konzervativce Fillona a dostal se před dubnovým prvním kolem prezidentských voleb na třetí pozici. Podle agentury Ipsos by získal 18,5 % hlasů, což znamená zisk 4,5 procentních bodů během dvou týdnů. Středový Macron i ultrapravicová Marine Le Pen mají shodně 24 %.

Mélenchon je bývalým trockistou, který vstoupil do Socialistické strany koncem 70. let a v 35 letech se stal nejmladším francouzským senátorem.

Mélenchon chce zkrátit 35 hodinový pracovní týden na 32 hodin, snížit věk odchodu do důchodu na 60 let a zavést maximální mzdu. Na rozdíl od populistické kolegyně Le Pen vyjadřuje sympatie k imigrantům.

Mélenchon chce, aby Francie opustila NATO, WTO, MMF, Světovou banku a zablokovala evropské obchodní dohody s USA a Kanadou. Slibuje referendum o tom, zda zůstat v EU a přejednat podmínky členství, nebo z unie vystoupit.

Kritici ho obviňují, že má slabost pro ruského prezidenta Vladimira Putina a vidí ho jako hráz proti americkému imperialismu. Dává najevo, že chce jednat o ruských hranicích se sousedními státy, například s Ukrajinou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8595

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2017