Proč v Praze Středoevropská univerzita nebude

13. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Diskuse o tom, zda přemístit Středoevropskou univerzitu do Prahy, pomíjejí problém. I kdyby nakonec maďarská pro-totalitní vláda univerzitu vyhostila, nakrásně Andrej Babiš skutečně chtěl, aby byla univerzita přemístěna do komplexu pražské Invalidovny a univerzita upřednostnila Prahu před Vídní, strach českých vysokých škol z konkurence bude velmi těžké překonat.

Středoevropská univerzita není konkurencí masovou. Jak ukazují čísla o počtu studentů, jde o stovky studentů zejména v magisterském a doktorském studiu, kteří navíc přicházejí z různých zemí světa. Nemalé školné začínající na 12 000 eur ročně je také významnou bariérou. 

Problém je, že by přímo v ČR sídlila univerzita s dobrou akademickou reputací, která by stahovala zájem zejména více potentních studentů se zájmem o akademickou dráhu v oblastech, které univerzita nabízí. Je velmi pravděpodobné, že řada českých studentů by dosáhla na stipendijní programy, které by se s příchodem Středoevropské univerzity otevřely.

O studenty je obecně v ČR nouze  a ti skutečně nejkvalitnější velmi často odcházejí do zahraničí za vyšší kvalitou studia a lepší podmínky pro budoucí působení. Kvalitní mezinárodní univerzita přímo v Praze by jim mohl usnadnit cestu.

Vzhledem k významnému vlivu, jaký má akademická lobby na politiku v ČR, nelze předpokládat, že by takový krok prošel.

Jak ale naznačuje ve svém komentáři Jiří Pehe, návrh ministra financí je zejména mediální krok. Babiš si prostě děla alibi před liberálními vzdělanými voliči. Vždycky už může tvrdit, že přece chtěl vrátit akademickou výspu liberálního pohledu na svět zpět do Prahy...

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
10377

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2017