Jak získat důvěru veřejnosti zblblé propagandou

15. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Ve snaze získat důvěru německé veřejnosti zpitomělé nacistickou propagandou za druhé světové války přišla britská rozhlasová společnost BBC na jednoduché řešení: vysílala holou pravdu.

Z analýzy archivu rozhlasové společnosti BBC vyplynulo, že zatímco nacistický režim používal pro vysílání do Británie propagandisty jako byl William Joyce, kteří se vychloubali německou neporazitelností, BBC záměrně vysílala podrobné zpravodajství o vojenských neúspěších Británie. Bylo to součástí úmyslné strategie BBC, jejímž cílem bylo získat důvěru německého obyvatelstva.

BBC si přála, aby se její vysílání v němčině - které bylo zahájeno v roce 1938 v době mnichovské krize - stalo důvěryhodným zdrojem. To znamenalo, že pravdivě musela informovat i o porážkách. Významnými příklady byla zpráva z 27. listopadu 1942 o německém bombardování Toulonu a o útěku francouzské námořní flotily, která se tak pokusila uniknout zajetí, a reportáž z 6. dubna 1940 - několik dní před nacistickou invazí do Norska - která informovala o tom, že nacistické námořnictvo potopilo 52 norských lidí, a usmrtilo tak 392 osob.

Tato strategie se vyplatila. Navzdory tomu, že se nacisté snažili vysílání BBC v němčině rušit a trestně stíhat německé občany za poslech nepřátelského rozhlasového vysílání, BBC se brzo stala jedním z nejvýznamnějších zdrojů informací pro lidi žijící pod nacistickou nadvládou.

Během války se vysílání BBC v němčině velmi rozšířilo. Vysílaly se i magazínové pořady, politická satira, písně a hudba. Jeden pořad konfrontoval Hitlera s Hitlerem, vedle sebe byly vysílány nahrávky Hitlerových projevů, v nichž si pravidelně protiřečil.

I když BBC používala několika německých intelektuálů žijících v Británii jako překladatele a autory komentářů, hlasatelé, kteří četli zprávy v němčině, byli téměř všichni Britové. BBC se totiž obávala, že by pověst o její objektivitě a neutralitě byla poškozena, kdyby přímo k posluchačům v Německu měli možnost hovořit protinacističtí aktivisté či političtí uprchlíci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10027

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2017