Monitor Jana Paula: Má Panský Dvůr v Dolních Počernicích zapotřebí vyžadovat od hostů 65 Kč za litr vody?

22. 5. 2017 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

 

 Pokud nemusím, tak do snobského komplexu Panský Dvůr v Dolních Počernicích nechodím, pouze výjimečně, a jen na přání některé z mých návštěv, kterým se líbí počernický park s přilehlým rybníkem a posezením u kávy. Panský Dvůr s restaurací Léta páně, pizzerií Al Mulino, Počernickým pivovarem s restaurací, a penzionem s lázněmi u Hastrmana je totiž situován právě v tzv. exklusivní lokalitě, klidové zóně, a exklusivní jsou i ceny. Však oni si to návštěvníci z přilehlých sídlišť rádi zaplatí.


 Na venkovní zahrádce v pizzerii Al Mulino, s výhledem na hráz rybníka posetou starými stromy, jsme si objednali espresso. Vodu? Ano prosím, vodu. Servírka za chvilku přináší dva drobné šálky kávy, a litrový džbánek vody, v níž plave trochu máty a malý kousek limetky. No príma, to je milá pozornost podniku, že by přece jen byli rádi, aby se hosté vraceli? Bylo to fajn, už ale musíme jít. Jenže po otevření krabičky s účtenkou nevěřím svým očím, to, co mám zastrčené na dosah ruky v batohu stojí rovných 65 Kč !

 První myšlenky…nic podobného jsme si neobjednali, předpokládali jsme, že ke kávě dostaneme automaticky sklenici vody gratis, jak je to obvyklé například v Paříži, a nebo v Ženevě, jenomže tady jsme na okraji Prahy v podniku, který se tváří lidumile, ale chová se velkopansky. Je to šmudlárna, vybavují se mi hodnotící slova mého kamaráda, žijícího dlouhá léta v zahraničí, nejezdí sem rád, má pocit, že ho tu chtějí jen okrádat, a já se teď bohužel nemohu zbavit stejného pocitu.

 Nezaplatím, co jsem neobjednal! Zcela určitě bych uspěl, jenomže nechci hosta, dámu z blízké ciziny, vystavovat trapným dohadům a handrkování, a tak mi stačí asertivní komentář, jako odpověď servírce když se mě ptá, jestli je vše v pořádku. V hlavě mi to šrotuje, jak snadno a rychle se dá vydělávat, mám se opravdu cítit jako blbec, ne, prostě jsem to zkusil, a teď už opravdu naposled, i kdybych vydělával měsíčně 300 tisíc, tak mě tu neuvidí! Jeden naštvaný host je horší, jak deset spokojených.

 Panský Dvůr Dolní Počernice provozuje firma Gastro Group Počernice s.r.o., podnikatelský záměr jim nepochybně vyšel, jenomže co je dneska, nemusí být zítra, a tak by si měli vážit každého hosta, a ne se snažit za každou cenu na něm vydělat. Vždyť v rubrice Reference si na netu sami pod nadpisem „naše přednosti“ krom jiného napsali : Svým zákazníkům nabízíme solidní jednání a především dlouholeté zkušenosti v oboru, které díky našim zákazníkům neustále zdokonalujeme. Třeba dostojí poslední větě, a zdokonalí i své ceny.

 Na webu sice ještě píší, že plně využívají veškerých informací a zkušeností z konkurenčního prostředí a znají potřeby cílové skupiny, tzn. potencionální klientely, ale já si tím nejsem vůbec jistý, pokud bych se měl mezi klienty počítat. A konkurenční prostředí? Když srovnám některé ceny například s restaurací Lucerna, umístěné v nesrovnatelně exklusivnější lokalitě Prahy, tak ceny zmiňované pizzerie Al Mulino jsou opravdu bezkonkurenční, a to nejen proto, že za litr vody z kohoutku si účtují 65 Kč, a za 0,5 litru této vody pak rovných 39,-Kč !

 Například v restauraci Al Mulino zaplatí host za kávu espresso 56,- Kč, zatímco v restauraci Lucerna v centru Prahy dá za tutéž kávu o 11,- Kč méně, tedy 45,- Kč. Na webu Prahy 14 Dolní Počernice se píše, že gastronomický komplex Dolnopočernického pivovaru je tvořen ze souboru zrekonstruovaných historických budov lemujících severní část parku, ale byli to právě radní Dolnopočernického úřadu, kteří tyto budovy nevyužili pro kulturní účely obce, ale pronajali je firmě  Gastro Group Počernice s.r.o. Ano, byznys je byznys, ale pochybuji, že každý návštěvník je ochoten platit za vodu tak nehoráznou sumu, já tedy určitě ne.

0
Vytisknout
9743

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017