Nedovolte, aby psychopatičtí vrazi potlačili naše společné lidství

24. 5. 2017

čas čtení 2 minuty


Cílem terorismu, ať ho páchají vlci samotáři, organizace, nebo státy, je zdemoralizovat jeho oběti a zlikvidovat jejich lidství, píše George Monbiot. Také nám to ukazuje, jak máme reagovat. Teroristé chtějí mezi námi vytvořit konflikt, zasít podezření a strach, nahradit svobodu bezpečnostními opatřeními. Tak musíme dělat opak. Musíme se jim vzdorně postavit tím, že dokážeme, že takoví nejsme. A důkazy jsou všude.



Lidská spolupráce a vzájemná pomoc jsou tak normální, že si jich téměř nevšímáme. Skoro nevnímáme denní akty laskavosti, které jsou charakteristické pro lidi: že lidé pomáhají neznámým cestujícím zvednout jim kufr do vlaku, nosí kočárky do schodů, dávají si přednost na silnici a na chodníku, naslouchají přátelům, pracují pro charitativní organizace a přispívají penězi na kauzy, z nichž nemohou mít nikdy osobní prospěch.

Možná si víc všímáme těch pozoruhodných lidí, kteří adoptují děti, anebo kteří přijímají uprchlíky do svých domovů.

Tato norma - že si lidé vzájemně pomáhají, i když se neznají, je jak píše časopis Frontiers in Psychology, "spektakulárně nezvyklá ve srovnání s jinými zvířaty". Empatie, vysvětluje tento časopis, existuje už u nemluvňat. Nové narozené děti začnou brečet, když brečí jiná nemluvňata. Už ve věku 14 měsíců se děti snaží utěšovat jiné lidi, pomáhat jim či sdílet s nimi své věci.

Posilujeme tyto tendence morálními normami, které, zase, jsou jedinečné pro lidské bytosti. Tak silné jsou tyto projevy, že být svědkem děsivých věcí, které se dějí jiným lidem, je často zdrojem traumatu.

Proto dochází k terorismu: Ti, kdo ho páchají, vědí, že útok na jednoho člověka je útokem na nás všechny.

Altruismus a empatie jsou vlastnosti, které nás spojují a které nás definují.

Naše lidskost, v obou smyslech tohoto slova, je teď vidět po celém Manchesteru. Je to vidět ve frontách dárců krve, v hotelích a v soukromých příbytcích, které byly otevřeny pro lidi, uvíznuvší ve městě po koncertu, ve zprávách zveřejňovaných na sociálních sítích, ve finančních darech tisíců lidí na podporu obětí útoku, v taxících, které vozí lidi zadarmo domů a do nemocnic.

Ale to není jen Manchester: Téměř všichni, všude, se takto chovají.

Naším úkolem je nestat se takovou společností, jakou chtějí vytvořit teroristé.,

Tak oslavujme to, jací jsme. Postavme se v solidaritě s obětmi atentátu a zajistěme, aby byli pachatelé potrestáni.  A nedovolme ani malému počtu psychopatických vrahů, aby potlačili naši lidskost a odvedli naši pozornost od nádherných vlastností naší lidské povahy.

Kompletní článek v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
10425

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017