Pochybnosti nad plynovodem Nordstream 2

12. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Evropská komise 11. června informovala, že byl schválen její mandát ohledně vedení rozhovorů s ruskou vládou o stavbě plynovodu Nordstream 2.


Podle německého listu Handelsblatt Brusel ještě 28. března vyjádřil žádost vůči všem členským státům, aby schválily mandát na vedení rozhovorů s ruskou vládou ohledně druhé trasy plynovodu spojující Německo s Ruskem po dně Baltského moře. Pro získání takového mandátu je nezbytná kvalifikovaná většina (obyčejně dvoutřetinová) hlasů ministrů energetiky a hospodářství.

Komise, jak informuje v tiskové zprávě, má v úmyslu dosáhnout garancí toho, že plynovod Nordstream 2, pokud bude postaven, bude fungovat transparentně a bez diskriminace, s potřebou úrovní regulační kontroly, v souladu se základními principy mezinárodního a evropského práva v oblasti energetiky.

Protože existuje velmi rozšířený názor, že projekt Nordstream 2 porušuje evropská pravidla velmi podobně jako projekt, který byl plánován v Bulharsku a evropské orgány jej před několika lety ukončily, nelze vyloučit, že ani k realizaci tohoto plynovodu nakonec nedojde.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9240

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2017