Británie jako třetí svět: Při katastrofálním požáru v Londýně zahynulo nejméně 17 lidí

15. 6. 2017

čas čtení 2 minuty




Uvedla to ve čtvrtek dopoledne londýnská policie. Počet mrtvých se zřejmě ještě zvýší. Hasiči sice navštívili všech 24 pater vyhořelé budovy, avšak neorientovali se v množství ohořelých trosek. Posílají do vyhořelé budovy psy, ale hledání mrtvol bude trvat mnoho týdnů. Budova bude muset zevnitř být technicky zabezpečena, aby nespadla. V horních patrech budovy požár ještě hoří, ale hasiči se tam nemohou odvážit, protože by budova mohla spadnout. Ze 78 osob odvezených do šesti londýnských nemocnic je v nemocničním ošetřování stále ještě 37 osob, z nich 17 v kritickém stavu. Problémy uhasit požár zhoršovala protržená hlavní trubka plynového přívodu. Poslanec David Lammy označil katastrofu za "korporátní masakr". "Upřímně řečeno, musí následovat zatýkání. Tohle je šokující." 

Labouristická strana požaduje, aby vláda odpověděla na "velmi vážné otázky" ohledně toho, proč nereagovala na varování koronerů ohledně dvou předchozích požárů v podobných věžácích. 

Devět hasičů utrpělo drobná zranění a vedení hasičského sboru se obává dopadu požáru na jejich duševní zdraví. "Lidi viděli a slyšeli věci v takovém měřítku, jako dosud nikdy předtím," řekla šéfka londýnského hasičského sboru.

Na Twitteru koluje videozáznam z roku 2013, kdy na kritiku rozhodnutí tehdejšího konzervativního londýnského starosty Borise Johnsona, že zrušil pracovní místa více než 500 hasičů, Johnson odpovídá: "Jděte do háje" ("Get stuffed.")



Na místo se dostavila premiérka Theresa Mayová, avšak s obyvateli věžáku nepromluvila. Je za to terčem ostré kritiky na Twitteru:


0
Vytisknout
7486

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017