Grenfell Tower: Hurikán Katrina Theresy Mayové

16. 6. 2017

čas čtení 2 minuty


Hurikán, který v roce 2005 zničil americké město New Orleans, odhalil chyby vrcholných amerických politiků a jejich strašlivé pohrdání životy chudých lidí. Požár v Londýně nyní udělal totéž.


Státnictví vyžaduje odvahu, imaginaci a empatii. Během dvou dlouhých dnů, kdy první plameny začaly olizovat nově umístěné dekorativní panely na věžáku Grenfell Tower v západním Londýně, premiérka Mayová neprojevila žádné z těchto kvalit, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian.




Ve středu, v první den, neřekla nic až do 18.30 toho večera. Ve čtvrtek dopoledne se vydala na scénu katastrofy, kde právem blahopřála nouzovým službám k jejich nevyčerpatelnému úsilí. Ale nepokusila se promluvit se zdrcenými osobami, které přežily, ani s náboženskými pracovníky a dobrovolníky, kteří zaplavili toto místo s tak obrovskou mírou soucitu.

O méně než hodinu později dorazil na místo Jeremy Corbyn. Naslouchal lidem, objímal je, přislíbil, že zjistí pravdu a ujistil je, že bude hájit jejich zájem. Theresa Mayová mohla říci a udělat všechny tyto věci, ale neudělala je.

Jako hurikán Katrina v New Orleansu, Grenfell Tower se stává něčím daleko víc než jen zkouškou státnictví. Odhaluje, jako Katrina, strašlivou sérii nerozumných a někdy katastrofálních lidských zásahů, které za posledních šest až sedm let činila vláda, která se zdá být každým dnem vzdálenější od života obyčejných lidí: viz způsob, jímž byly ignorovány trvalé obavy asociace obyvatelů Grenfell Tower, úmyslné rozhodnutí vlády odložit revizi požárních předpisů, plány opustit stavební normy Evropské unie jako výhodný důsledek brexitu.

A nejhorší ze všeho je, a to je nejblíže varování v New Orleansu, že tam neexistuje dostatečné zabezpečení před povodní, že četná doporučení koronerů po vyšetřování smrti šesti obyvatel věžáku Lakanal House v jižním Londýně v roce 2009 byla ignorována.

Je zcela nepochopitelné, proč tato doporučení nebyla okamžitě realizována po celé zemi - zejména doporučení zavést do starých věžáků systémy na potlačování požáru.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8652

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017