Beata Szydlo zaútočila v Osvětimi na uprchlíky

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Kritikové odsoutili polskou premiérku Beatu Szydlo, která   při vzpomínkové slavnosti v Osvětimi ve středu učinila xenofobní výroky proti uprchlíkům. Poukazují na to, že říkat něco takového zrovna v Osvětimi je naprosto nevhodné. 

Szydlová uvedla, že "v dnešní neklidné době je Osvětim velkým poučením, které nám ukazuje, že musíme udělat všechno, abychom ochránili bezpečí a život našich občanů." Její výroky jsou chápány jako obrana postoje její ultrakonzervativní-komunistické vlády, která odmítá přijmout uprchlíky podle relokačního plánu Evropské unie. Evropská komise tento týden zahájila v této věci řízení proti Polsku, ČR a Maďarsku. 



"Polská premiérka nikdy neměla taková slova vyslovit," napsal na Twitteru Donald Tusk, předseda Rady Evropy a bývalý polský premiér.

Strana Právo a spravedlnost nejprve výrok Szydlové rozšířila na Twitteru, ale pak jej vymazala, když lidé začali vyjadřovat svůj šok, že Szydlová zneužívá historických událostí pro vlastní politický prospěch.

"Szydlová dnes ukázala, že nemá problém zneužívat jak žijících Arabů, tak mrtvých židů pro svou primitivní propagandu," řekl Tomasz Lis, editor polské verze týdeníku Newsweek.

"Osvětim nám musí připomínat potřebu hájit univerzální lidská práva, ne uzavírat hranice před uprchlíky," řekl Rafal Pankowski, šéf organizace Už nikdy znovu, která bojuje proti neonacismu a dalším formám extremismu. 

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:"Polská premiérka zneužila vzpomínkové akce v Osvětimi k šíření strachu a nenávisti před uprchlíky. Odporné."



Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10205

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017