Scotland Yard zahájil trestní vyšetřování požáru v Londýně

16. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Mohlo by k podobnému požáru v obytném věžáku dojít i v ČR?

- Christos Fairbairn vypovídal v BBC, jak při útěku z hořící budovy Grenfell Tower zakopával o mrtvoly. "Zakopával jsem ve tmě o mrtvoly. Na jednom patře jsem upadl a jak jsem se zvedal, viděl jsem tvář mrtvého muže."

- Bylo potvrzeno, že umělkyně Khadija Saye, která vystavovala na benátském Bienále, je mezi mrtvými. Policie už potvrdila 30 mrtvých:

Britská královna Alžběta navštívila osoby, které přežily požár v Kensingtonu, a to dříve než premiérka Theresa Mayová. Po silné kritice, že Mayová vůbec nepromluvila s přeživšími, se Mayová konečně v pátek vydala do jedné z nemocnic, kde jsou ošetřováni zranění.



- Scotland Yard zahájil trestní vyšetřování požáru v Grenfell Tower poté, co vyšlo najevo, že na věžák byly instalovány panely, jejichž použití je v USA zakázáno u vysokých budov od roku 2012.

- V pátek se bude v Londýně konat demonstrace požadující spravedlnost pro lidi, kteří přežili požár v Grenfell Tower.

- Labouristický poslanec David Lammy požaduje zatýkání a stíhání osob odpovědných za požár.

- Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn požaduje, aby neobydlené domy a byty v Londýně, které kupují zahraniční investoři jen za účelem výdělku, stát zrekvíroval a ubytoval v nich lidi, kteří přišli při požáru o domov.

- Šéf hasičské služby v Berlíně požaduje po londýnském požáru  zpřísnění požárních předpisů pro věžáky i pro další typy obytných budov. Wilfried Gräfling zdůraznil, že v budoucnosti by mělo být povoleno umisťovat na budovy panely vyrobené jen z minerálů.

- Německé úřady tvrdí, že k požáru jako v Londýně by v Německu nemohlo dojít. Německo má nejpřísnější požární předpisy v EU. V Německu jsou tisíce obytných věžáků, především na území bývalé NDR. Podle německých předpisů z 80. let nejsou panely, jaké byly použity na Grenfell Tower, povoleny pro budovy vyšší než 22 metrů, protože hasičské žebříky nedosáhnou výše. Šéf frankfurtských hasičů Renhard Ries uvedl, že se ostatní evropské země za to Německu v minulosti smály, a dodal: "Myslím, že na to můžeme být tak trochu hrdí."

- Tisíce lidí podepsalo petici, požadující, aby rodině dvou syrských uprchlíků, jeden z nichž v Grenfell Tower uhořel, bylo dovoleno přicestovat do Británie na pohřeb čtyřiadvacetiletého Mohammeda Alhajaliho.

- Více než 70 osob zůstává nezvěstných.

- Gavin Barwell, bývalý konzervativní ministr pro bytové otázky, který přišel minulý týden o svůj poslanecký mandát a byl poté jmenován šéfem premiérčina štábu, se vyhnul odpovědím na otázky, proč nezavedl bezpečnostní opatření doporučovaná po požáru v Lakanal House v roce 2009.


Kondolenční zeď u Latymer church nedaleko vyhořelého věžáku Grenfell Tower:


Zveřejněny byly desítky apelů o lidech, kteří se pohřešují:





0
Vytisknout
9117

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017