Portoriko hlasuje, zda se stát součástí USA

12. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Portorikánci v neděli hlasovali o tom, zda chtějí být 51. státem USA, ačkoliv pokud by připojení odhlasovali, zřejmě by narazilo na problémy v Kongresu.


Karibský ostrov má dluh 70 miliard dolarů, 45 % obyvatelstva žije v chudobě, školy jsou špatné, penzijní a zdravotnický systém nefungují.

Spojené státy získaly Portoriko od Španělska v 19. století a současné politické postavení země se vztahuje k roku 1898. Toto nejisté postavení přispělo k ekonomické krizi, která v květnu vedla k největšímu veřejnému bankrotu v americké historii.

Mnozí Portorikánci hlasování ignorují. Mezi voliči je řada důchodců, kteří doufají, že vyrovnání s ostatními 50 státy jim poskytne lepší přístup k federálním fondům a právo volit prezidenta USA. Hlasovalo se v rozpadajících se veřejných školách, v improvizovaných kartonových zástěnách s hnědými plastovými plentami.

Podle současného systému 3,5 milionu Portorikánců neplatí federální daně, nevolí prezidenta ani nedostává přiměřené finanční prostředky z federálních zdrojů na sociální a zdravotnické programy, ačkoliv federální vláda dohlíží na financování infrastruktury, obrany a na také na obchod.

Současná úprava postavení Portorika je od roku 1967 již pátá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8230

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2017