Proč je Donald Trump neschopen výkonu prezidentské funkce

31. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Pocit, že se věci ve Washingtonu rozpadají na prach, je hmatatelný - a je předmětem sílících, vážných mezinárodních obav, uvádí editorial britského nedělníku The Observer, který vlastní Guardian Media Group. Poslední oslovské činy Donalda Trumpa spojené s nucenou rezignací personálního šéfa Reince Priebuse přitáhly pozornost k mimořádnému chaosu v Bílém domě. I obyčejně střízliví a zkušení pozorovatelé ve Washingtonu nyní hovoří o dění v Západním křídle Bílého domu jako o zmijím hnízdě rivality, rozhořčených sporů, masivní nekompetence a bezpříkladného nedostatku vedení.


Trump jako jakýsi typ shakespearovského klauna nehraje směrem ke galerii, ale k propadlu. Je Falstaffem bez vtipu nebo sebepoznání, obtěžujícím a bezradným Richardem III. Američtí satirici v něm nacházejí nevyčerpatelný zdroj komiky. Pokud by se nesmáli, museli by plakat. Svět přihlíží dramatickému vývoji tragédie, jejímiž hlavními obětmi jsou zjevně bezmocné americké publikum, americký systém brzd a rovnováh a jeho globální reputace.

Jak ukázal jeho stranící, snižující a sebechvalný projev ke skautům, Trump stále dokola opakuje loňskou volební kampaň, mobilizuje proti "falešným zprávám" v médiích a dovolává se nejnižšího společného jmenovatele veřejné debaty. Nepadne ani slovo o povinnosti, službě, společném účelu nebo ideálech. Místo toho předkládá smutný koktejl paranoii a narcismu. Celý projev se točil kolem toho, co údajně dokázal navzdory všem překážkám.

A to je takřka úplné nic. Po více jak šesti měsících v úřadě a navzdory naprosté kontrole Republikánů nad Kongresem nemůže Trump poukázat na jediný podstatný legislativní úspěch.

Společným jmenovatelem všech jeho selhání je Trumpova vlastnoručně způsobená bezmocnost a ignorance, chronický nedostatek důvěryhodnosti a prezidentské autority, což ústí v dojem americké a západní slabosti. A v případě všech tří skutečných nebo potenciálních protivníků - Severní Koreje, Íránu a Ruska - jsou takové dojmy velice nebezpečné. Už se nelze spoléhat na americké činy a reakce, ani ze strany přátel, ani u nepřátel. Roste potenciál pro katastrofální omyl. Nejistota, podobně jako chaos v Bílém domě, vyrůstá z Trumpovy zjevné neschopnosti vykonávat nejvyšší úřad. A nyní je stále zřejmější, že nás to všechny ohrožuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9870

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2017