Britská vláda schválila zkoušení provozu poloautomatických kamionů

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta


Britská vláda dala 8 milionů liber na zahájení zkoušek provozu konvojů poloautomatického provozu kamionů na britských dálnicích


Na britských dálnicích budou jezdit konvoje tří kamionů, propojených bezdrátovým internetovým spojením. Jen první kamion bude mít řidiče, druhé dva  budou automaticky kopírovat to, co dělá řidič prvního kamionu. I v druhých dvou kamionech budou sedět řidiči v nečinnosti, připraveni zasáhnout, kdyby se začalo dít něco nebezpečného.



Tyto trojčlenné konvoje kamionů začnou jezdit na britských dálnicích koncem roku 2018.

Stoupenci tohoto projektu argumentují, že takovéto konvoje poloautomatických kamionů sníží zácpy na silnicích a náklady na pohonné hmoty. Automobilistické organizace jsou však znepokojeny, že by provoz těchto kamionů na dálnicích mohl být nebezpečný.

Britské ministerstvo dopravy poukazuje na to, že kamiony v konvoji budou používat méně pohonných hmot, budou mít méně emisí a dojde ke zlepšení kvality vzduchu.

Podobné testy byly úspěšně prováděny v USA a v evropských zemích. V roce 2016 jely konvoje poloautomatických kamionů z Německa, Švédska a Belgie do holandského Rotterdamu.  

Automobilistické organizace však varují, že konvoje kamionů budou jiným řidičům zakrývat silniční značky a výjezdy z přeplněných britských dálnic.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8353

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2017