Katalánský prezident vyhlásil nezávislost, ale odložil její realizaci

10. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


Katalánský prezident Carles Puigdemont uvedl v úterý, že bude jednat na základě toho, co nazval lidovým mandátem k vyhlášení nezávislosti na Španělsku, ale nejprve chce zahájit dialog s Madridem, aby bylo zajištěno, že půjde o mírový proces.

"Volební urny nezávislosti řekly Ano a to je cesta, kterou jsem rozhodnut jít," řekl Puigdemont v katalánském parlamentě. "Přijímám mandát lidu Katalánska k vyhlášení nezávislého státu formou republiky." 

Zároveň však okamžitě požádal katalánský parlament o suspendování vyhlášení nezávislosti po dobu několika týdnů, aby bylo možno mezitím vyjednávat se španělskou vládou. 



V dlouhém projevu pohovořil Puidgemont o historických křivdách, které Katalánsko pociťuje vůči španělskému státu. Zabýval se také znepokojením mnoha lidí jinde ve Španělsku. 

"Chci vám vyslat signál klidu a respektu, vůle pro politický dialog a dohodu," řekl. "Nejsme zločinci. Nejsme šílení. Neprovádíme puč. Jsme normální lidi, kteří chtějí mít právo hlasovat a kteří jsou připraveni účastnit se jakéhokoliv dialogu oboustranně dohodnutým způsobem. Nemáme nic proti Španělsku ani Španělům. Naopak si chceme navzájem lépe porozumět."

Dodal ale, že jde o vztah, který nefunguje už léta a nikdo se nesnaží řešit situaci, která je neudržitelná. Puigdemontova slova byla rychle odsouzena španělskou vládou i šéfem opozice v katalánském parlamentu. 

Svými akcemi zřejmě zašel Puigdemont příliš daleko pro Madrid, ale ne dost daleko pro nejradikálnější separatisty.

Několik hodin před Puigdemontovým projevem na něho apeloval Donald Tusk, předseda Evropské komise, aby jednostranně nevyhlašoval nezávislost a zahájil dialog se španělským premiérem Marianem Rajoyem. 

Tusk, bývalý polský premiér, který bojoval za nezávislost Polska na Sovětském svazu, řekl, že mluví jako člen etnické menšiny i jako "člověk, který ví, jaké to je, když vás pendrekem mlátí policie". 

"Dnes vás žádám, abyste ve svých úmyslech respektovali ústavní pořádek a nevyhlašovali rozhodnutí, které by učinilo takový dialog nemožným. Diverzita nemá a nemusí vést ke konfliktům, jehož důsledky by byly jasně špatné pro Katalánce, pro Španělsko a pro celou Evropu."

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
12133

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2017