Ztráta Kirkúku mění kalkulace ohledně nezávislého Kurdistánu

18. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Bagdádská vláda během úterka získávala na Kurdech území po celé délce fronty v severním Iráku. Dosáhla znepokojivě rychlých zisků v náhlém tažení, které takřka přes noc změnilo rovnováhu sil v zemi.


Kurdské síly známé jako pešmergové se stáhly z dlouho sporné oblasti Chanakín na íránských hranicích. Vládní vojáci převzali kontrolu nad posledními dvěma ropnými vrty poblíž Kirkúku. Jezídské uskupení spojené s Bagdádem také převzalo kontrolu nad městem Sindžár.

Vládní ofenzíva překreslila mapu severního Iráku, odstranila územní zisky Kurdů, kteří minulý měsíc naštvali Bagdád referendem o nezávislosti.

Kurdská regionální vláda (KRG) vládne třem hornatým provinciím na severu. Měla ale také pod kontrolou široký půlměsíc dodatečného území v severním Itáku, z nějž většinu obsadila po vyhnání militantů IS od roku 2014.

Pro Kurdy je ztráta území, zejména Kirkúku, který kurdský folklór považuj za srdce vlasti, vážnou ranou pouhé tři týdny po hlasování za nezávislost.

Vyklizení Kirkúku prakticky bez boje vede ke sporům mezi dvěma hlavními kurdskými politickými stranami KDP a PUK, které obě kontrolují oddělené jednotky pešmergů.

Prezident Masúd Barzání tvrdí, že stažení kurdských jednotek nařídili jeho političtí rivalové z PUK. Vdova po jejím zemřelém předsedovi Džalálu Talabáním obvinění odmítá.

Univerzitní učitel Salár Otman Amín obviňuje kurdské úřady z předčasného vypsání referenda o nezávislosti.

"Teď se cítíme zlomení. Referendum bylo katastrofálním rozhodnutím... Naše kurdské vedení mělo domyslet důsledky, než přistoupilo k hlasování o nezávislosti. Teď jsme ztratili to, co jsme získali za více jak tři dekády."

Pro Kurdy znamená ztráta Kirkúku návrat ke stavu před rokem 2014, kdy jim irácká ústava garantovala přesně stanovený podíl na iráckých ziscích z ropy.

Kontrola Kirkúku znamenala, že odtržení vypadalo reálněji; bez něj je nezávislost problematická, protože by na tom byli finančně hůř než v Iráku, se zaručeným podílem na celkových výnosech z ropy.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8279

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017