Volič může být hloupý, politik nikoliv

13. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Souhlasím s Janem Čulíkem, že je naprosto neproduktivní tvrdit, že voliči jsou blbí. Nicméně podle mne je vlastně otázkou, kdo je vlastně blbý. Kdo např. může za to, že v čele nejvyššího státního zastupitelství tak dlouho stála paní Vesecká nebo pan Grygárek a Rampula? Voliči? Kdo může za to, jak u nás vypadaly a vypadají zákony o exekucích nebo solárním byznysu? Podle mne za to mohou elity. A nefunkčnost elit je společný jmenovatel všech hlavních problémů tohoto státu.

Reakce voličů na politické dění řekněme od Topolánkových vlád se mi nezdá až tak hloupá.


Např. ODS dostala v roce 2010 jasné varování od svých vlastních voličů, když ti z prvního místa kandidátky dostali mimo politiku Ivana Langera. Jak na to reagovala tato úžasná konzervativní strana, hlásající schopnost a úspěšnost? Nečasovou vládou, jejíž premiér své vládnutí korunoval podepsáním Klausovy abolice a vysokými odměnami z veřejných peněz pro svou milenku. Exodus voličů ODS k Babišovi na podzim 2013 je tak celkem logický. Už v roce 2010 takovou vzpouru proti hloupým elitám byl vzestup Věcí veřejných. Voliči pak viděli, že tudy, přes drobného excentrického miliardáře, cesta nevede, nicméně také viděli, že právě díky Věcem veřejným se podařilo udělat zásadní změny na státním zastupitelství.

Není možné čekat na to, že voliči nahradí elity, neboť to skončí protestní volbou a postupným rozkladem demokratického systému. Elity si musejí udělat pořádek na prvním místě samy. Musejí si získat důvěru lidí tím, že dobře fungují. Od toho to přece mají být elity, aby nebyly hloupé a neupřednostnily status quo, držení se svých pozic, nad celkovým zdravím fungování společnosti. Měly by vynikat inteligencí, vzdělaností a schopností učit se z vlastních chyb. Neboť ačkoli nemohou být všichni lidé schopní a schopnost ani chytrost nejsou žádným měřítkem lidské kvality daného člověka, hloupost a neschopnost jsou naprosto zhoubné, když jsou v řídících, vůdčích pozicích ve společnosti. Volič může být hloupý, politik ne. 

1
Vytisknout
10232

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2018