Použilo Rusko k pašování kokainu do Evropy vládní letoun?

28. 2. 2018

čas čtení 3 minuty
Argentina zabavila na ruském velvyslanectví v Buenos Aires takřka 400 kg kokainu v ceně 50 milionů dolarů. Moskva popírá, že by kauza byla spojena s jejími diplomaty.


I na jihoamerické standardy šlo o dramatický zátah. Dvanáct kufrů a 389 kg kokainu - "nejčistšího na světě"; organizovaný zločin, ruské velvyslanectví a vládní letoun. Zvláštní operace za tmy vyměnila drogy za mouku a sledovací zařízení.

  Nepochybná fakta jsou takováto: Zhruba v prosinci 2016 byl v kufrech ve škole spojené s ruským velvyslanectvím v Buenos Aires nalezen kokain. O rok později dorazily kufry do Moskvy. Mezitím bylo zatčeno pět osob, včetně dvou bývalých zaměstnanců velvyslanectví, policisty a dvou mužů, kteří si zásilku přišli vyzvednout. Šestý muž, seňor "K", byl identifikován coby šéf gangu.

  Všechna fakta odhalená minulý týden potvrzují argentinské úřady a ruský velvyslanec Viktor Koronelli. Méně jasné je, jak se drogy dostaly do školy a jak přesně se na věci podíleli ruští představitelé.

  Podle jedné verze 13. prosince 2016 velvyslanec upozornil argentinské úřady na objev podezřelých kufrů. Ruští a argentinští agenti se sešli a vymysleli plán na výměnu drog za mouku a sledovací zařízení.

  Šéf ruských bezpečnostních služeb dokonce přiletěl dohlédnout osobně na operaci - a v prosinci 2017 odletěly kufry jeho letadlem.

  Argentinská ministryně bezpečnosti Patricia Bullrichová zřejmě prosazuje tuto verzi. Na tiskové konferenci prohlásila, že kufry byly "odeslány jako diplomatické zavazadlo ruským vládním letadlem". Zveřejnila také videozáznam nakládání kufrů.

  Video zachycuje letoun s registračním číslem 96023. Podle webu Russianplanes.net jde o Iljušin-96 registrovaný jako oficiální ruský vládní letoun. Podle zmíněného webu byl letoun v Buenos Aires 6. prosince 2017, než odletěl do Moskvy přes Cape Verde.

  V úterý ráno se s webem Russianplanes.net stalo cosi podivného. Obsah byl vymazán a místo něj zůstala zpráva vlastníka "Kiby", že stránku dobrovolně zrušil. Ruská Bezpečnostní rada popřela, že by letoun šéfa FSB Patruševa sehrál v případu jakoukoliv roli. "Tento letoun není používán pro diplomatickou poštu nebo náklad."

  Mluvčí ministerstva zahraničí prohlásila, že nikdo z diplomatů se na operaci nepodílel - jen techničtí pracovníci. Oficiální argentinské fotografie zachycující ruský vládní letoun byly údajně zfalšovány.

  Mluvčí nicméně nevysvětlila, proč členové zločinenckého gangu hovořili o prvním tajemníkovi velvyslanectví. Bloger Maxim Mironov, jehož děti navštěvují školu přičleněnou k velvyslanectví, také tvrdí, že je nemyslitelné, aby velvyslanectví nevědělo, co se na půdě školy děje. Ta podle něj byla nepřetržitě hlídána agenty bezpečnostní služby.

  "Je pro mě těžké uvěřit oficiální verzi, že tam náhle objevili balíky s kokainem," prohlásil Mironov.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8311

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2018