Julia Skripalová konstatuje, že se uzdravuje, ale je dezorientovaná

5. 4. 2018

čas čtení 3 minuty
Alex Thomson, Channel 4 News: Podivné prohlášení londýnské policie údajně od Julie Skripalové. Popisuje tím, co prošla, jako "poněkud dezorientující". Opravdu?

Policie říká, že Julie Skripalová chce, aby bylo respektováno její soukromí. Avšak údajný její telefonní rozhovor se sestřenicí odvysílal hlavní program ruské televize.



Dvaatřicet dní poté, co Julia Skripalová a její otec zkolabovali na lavičce v městě Salisbury po útoku nervovou látkou, nyní konstatuje, že se každým dnem stále více uzdravuje a že je vděčná britskému lidu za to, že jí a jejímu otci pomohli.

Skripalová poděkovala obyvatelům Salisbury za to, že jí přišli na pomoc, když ona a její otec, bývalý špion Sergej Skripal, "onemocněli", a pochválila britské zdravotníky, že jim oběma pomohli.

Není známo, zda Julia Skripalová poskytla britským proteroristickým pracovníkům podrobnosti o tom, jak byla s otcem terčem atentátu, avšak skutečnost, že její prohlášení vydala londýnská Metropolitní policie, naznačuje, že Skripalová spolupracuje s britskými úřady.

 

Pokud je to pravda, bude to ranou pro Moskvu, která usiluje o konzulární přístup ke Skripalům. Mluvčí britského ministerstva zahraničí uvedl: "Sdělili jsme paní Skripalové nabídku konzulární pomoci od ruského velvyslanectví. Paní Skripalová je nyní schopna si zvolit, zda a kdy tuto nabídku přijme, ale zatím to neučinila."

Prohlášení Julie Skripalové bylo vydáno nedlouho poté, co její sestřenice, Viktoria, řekla v Moskvě, že jí Julia sdělila, že se její zdravotní stav i zdravotní stav jejího otce zlepšuje. Viktoria zveřejnila to, co označila za nahrávku telefonního rozhovoru s Julií. V něm Julie říká, že její otec spí a že ani jeden z nich neutrpěl nenapravitelné poškození zdraví.

Sestřenice Viktoria se zřejmě stane v nadcházejících dnech klíčovým hráčem v této sáze. Žádá o vízum ke vstupu do Británie na návštěvu Skripalových. Pokud do Británie přijede, vznikne obrovský mediální cirkus. Ruské úřady se budou snažit ji používat ke své propagandistické kampani.

Zdálo se, že v rozhovoru Julia odmítá možnost Viktoriiny návštěvy, v důsledku obrovského zájmu o tento případ. V rozhovoru však Viktoria uvedla, že doufá, že dostane vízum v pátek a přiletí do Británie v pondělí.

"Viko, nikdo ti teď vízum nedá," odpověděla Julia. Viktoria reaguje: "Pokud mi ho dají, musíš mi říct, zda tě mohu navštívit, řekni mi, že mohu."

Julie odpovídá: "Ne, teď existuje taková situace, vyřešíme to později. Později, vyřešíme to všechno později, všechno je v pořádku, uvidíme později."

Na tiskové konferenci v Londýně ve čtvrtek byl ruský velvyslanec Alexander Jakovenko dotazován, zda je nahrávka telefonního rozhovoru autentická. Neodpověděl, ale řekl, že Britkánie musí Rusku okamžitě poskytnout přístup k Julii,

"Chceme vědět, co se tu stalo. Tohle není hra. Pro nás to není vtip, věřte mi. Tito občané byli otráveni a my chceme znát pravdu."

Jakovenko dodal, že je "opravdu rád", že se Julia uzdravuje, protože by mohla být klíčem k porozumění tomu útoku. Řekl, že očekává, že se nakonec vrátí do Ruska a že doufá, že se její otec uzdraví, "Rusko s ním nemá problém, strávil několik let ve vězení a to je celé."

Viktoria vystoupila ve středu v několika diskusních pořadech v ruské televizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8058

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018