Brazílie: Lula se protiví zatčení a vyzývá k násilným protestům

6. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Bývalý brazilský prezident se rozhodl, že se dnes v 17 hodin nepoddá úřadům, jak rozhodl soudce Sérgio Moro. Jeho právníci požádali OSN, aby zasáhla a prohlásila Lulovo věznění  za nespravedlivé, protože ještě neprošly všechny možné soudní kroky k jeho obhajobě. Jeden z soudců Nejvyššího soudu, Marco Aurélio, by měl odvolat Lulovo odnětí svobody, ale není schopen to udělat v pátek, protože tribunál je uzavřen až do pondělí. 

Lulovi spojenci prohlásili, že pokud policie chce být potlačena oceánem lidí, měli by se pokusit vstoupit do ústředí odboru ocelářských dělníků, kde Lula je od včerejška. 

Lula uvedl, že pokud bude zatčen, svět by měl vidět odpor obyvatelstva. Chce, aby byla policie nafilmována, jak se dopouští násilí. 

Soudce Sérgio Moro by musel odvolat část svého rozhodnutí, které zakazuje užívání pout pro bývalého prezidenta. Ústava zakazuje policii zatýkat lidi za nenásilné zločiny mezi 18. hodinou a 6. hodinou ráno. Takže policie by mohla jednat pouze v sobotu ráno. Pokud k tomu dojde, očekává se množství násilí.

0
Vytisknout
8402

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2018