Britští politici zkritizovali Borise Johnsona za blahopřání Orbánovi. Kdo zkritizuje Babiše, Zemana, Stropnického a Bělobrádka?

9. 4. 2018

čas čtení 2 minuty




Ostudná blahopřání Viktoru Orbánovi od Andreje Babiše, Miloše Zemana, Martina Stropnického a Pavla Bělobrádka nekritizoval v ČR nikdo. 

Ministr zahraničí Theresy Mayové Boris Johnson se stal terčem kritiky za to, že blahopřál Viktoru Orbánovi k volebnímu vítězství zrovna v době, kdy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ostře kritizovala neregulérnost maďarských všeobecných voleb. Konstatovala, že maďarské všeobecné volby byly charakterizovány "výhrůžnou a xenofobní rétorikou, zaujatostí médií a neprůhledným financováním kampaně". Volební proces byl charakterizován "vše pronikající provázaností mezi finančními zdroji státu a vládnoucí strany, což ochromilo schopnost kandidátů soutěžit za rovných podmínek". OSCE také kritizovala "přehnané" výdaje maďarské vlády na billboardovou kampaň, která kopírovala Orbánovu kampaň a "podstatnou měrou zkompromitovala" myšlenku férových voleb.

Fabian Hamilton, stínový náměstek ministra zahraničí, poukázal na to, že zpráva OSCE o maďarských volbách je "zdrcující" a že Johnsonova gratulace je nepřípadná. "Je ostudném že Johnson neřekl nic o děsivé historii vlády strany Fidesz ohledně politiké svobody, rovnosti žen a práv občanů LGBT, ani o Orbánově islamofobní rétorice, o jeho antisemitských útocích na George Sorose a o jeho otevřeně rasistických výrocích ohledně kulturní rozmanitosti jiných evropských zemí," zdůraznil Hamilton. 



Jo Swinsonová, náměstkyně šéfa britských liberálních demokratů, konstatovala, že Johnson "ztrapnil britskou vládu tím, že blahopřál Viktoru Orbánovi k jeho kontroverznímu volebnímu vítězství v tentýž den, kdy OSCE kritizovala neférovost těchto voleb." "Předpokládali bychom, že ministr zahraničí vezme tuto kritiku vážněji a bude spolupracovat s kolegy po celé Evropě při vyšetřování, zda  byly volby v Maďarsku férové," dodala. 

Johnsonovu gratulaci kritizoval i bývalý labouristický ministr dopravy Andrew Adonis, který nyní stojí v čele protibrexitové kampaně. 

Labouristický poslanec Peter Kyle se vyjádřil: "Zdá se, že neexistuje žádný autoritářský vůdce, jemuž by Boris Johnson nelezl kamsi při snaze realizovat svou fantazii tvrdého brexitu. Silně to připomíná, jak Boris Johnson lezl kamsi Donaldu Trumpovi. Británii to ponižuje a je to nehodné jeho postavení ministra zahraničí.

Ostudná blahopřání Viktoru Orbánovi od Andreje Babiše, Miloše Zemana, Martina Stropnického a Pavla Bělobrádka nekritizoval v ČR nikdo. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5677

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2018